Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με το ελαιόλαδο, είναι για μία ακόμη φορά αποτέλεσμα της …αναποτελεσματικότητας! Στον έλεγχο, στις διαδικασίες, στην συσκευασία, στη διακίνηση κτλ κτλ…
Αλλά εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί ένα τόσο πολύτιμο ελληνικό «διαμάντι» που εδώ και αιώνες κάνει την διατροφή μας πλούσια και χαρίζει γεύση και ποιότητα σε όλο το φάσμα της ελληνικής κουζίνας, επιχειρείται να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας με όλα τα «κακά» που συνεπάγεται αυτό.
Στις πωλήσεις χύμα ελαιόλαδου, κάποιες φορές έχουν παρατηρηθεί νοθείες, αναμίξεις διαφορετικών ποιοτήτων, μικρότερες συσκευασίες και φυσικά επιτήδειοι που βλέπουν – για μία ακόμη φορά – ευκαιρία σε μια κρίση που προκλήθηκε από τις τεράστιες ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία… Η Ελλάδα ξεπούλησε τα περσυνά αποθέματά της σε πρωτοφανώς υψηλές τιμές στο εξωτερικό και φέτος η παραγωγή προβλέπεται μικρότερη αφού η κλιματική αλλαγή άφησε κι εδώ τις πληγές της. Αυτό φυσικά θα κάνει το λάδι ακριβότερο, αλλά όχι όσο θέλουν κάποιοι…
Προσοχή που; Και γιατί;
Το τελευταίο διάστημα, δεκάδες αγγελίες έκαναν την εμφάνισή τους σε sites του διαδικτύου, περιοδικά και εφημερίδες, από ερασιτέχνες παραγωγούς οι οποίοι προφασίζονται «οικογενειακή καλλιέργεια», «αγνό παρθένο ελαιόλαδο» κορυφαίας ποιότητας και κυρίως, εντυπωσιακά χαμηλές τιμές…
Συνήθως πουλάνε 5λιτρα, 10λιτρα ή ακόμη μεγαλύτερες συσκευασίες αλλά σε αυτό το λάδι, δεν ασκείται κανένας έλεγχος… Αν ο πωλητής σας είναι άγνωστος, να έχετε υπόψιν σας ότι κανείς δεν έχει ελέγξει αν το λάδι του είναι πράγματι «έξτρα παρθένο» ή αν το έχει αναμίξει με λάδι χαμηλότερης ποιότητας…
Ακόμη και όταν αγοράζετε χύμα ελαιόλαδο από κάποιον γνωστό ή συγχωριανό σας, θα διαπιστώσετε ίσως ότι κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι… Αν γενικώς το λάδι του ήταν πράγματι εξαιρετικής ποιότητας, το πιθανότερο είναι να ζητήσει τιμή διπλάσια ή και τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι… Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι το λάδι αυτό προέρχεται από τα περσυνά αποθέματα αφού ακόμη δεν έχει βγει η φετινή παραγωγή… Άρα αυτή την περίοδο αγοράζετε περσυνό λάδι σε πολλαπλάσια τιμή από όσο αγοράσετε μερικούς μήνες πριν, το ίδιο ακριβώς λάδι…
Ένα ακόμη στοιχείο που συζητιέται διαρκώς στα οικογενειακά τραπέζια και τα καφενεία του χωριού, είναι ότι κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να εκτινάξουν τις τιμές τους… μόνο για τους Αθηναίους! Ξέρουν ότι οι συγχωριανοί τους γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα για τα κόστη παραγωγής και δεν τολμούν να ανεβάσουν για εκείνους τις τιμές. Γι’ αυτό προτιμήστε να αγοράσετε λάδι μέσω γνωστού σας στο χωριό και όχι απ’ ευθείας από τον παραγωγό…
Τι γίνεται με το τυποποιημένο ελαιόλαδο;
Αν υπάρχει ένα δυνατό επιχείρημα υπέρ της αγοράς τυποποιημένου ελαιόλαδου, με επώνυμη ετικέτα, είναι ότι θα υπάρχει πάντα «εκεί», να το πάρεις, να το στείλεις στο χημείο και να ελέγξεις αν αυτό που αναγράφεται στην συσκευασία είναι αληθές ή όχι. Και αν υπάρχει ανακολουθία ή αναντιστοιχία, θα υπάρχει πάντα αυτός ο «επώνυμος» που αναγράφεται στην ετικέτα για να του ζητηθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Διαβάστε την ετικέτα όμως! Όσο για τον «μπάρμπα Μήτσο» που σου πούλησε έναν τενεκέ λάδι από αγγελία, μάλλον δεν θα τον ξαναδείς…
Η τιμή και του τυποποιημένου λαδιού, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς, θα είναι σαφώς αυξημένη. Αλλά κάθε μεταβολή της θα ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές – που τόσο πολύ δηλώνουν έτοιμες να κρατήσουν την ακρίβεια σε χαμηλά επίπεδα.
Συμπέρασμα
Το Ελληνικό ελαιόλαδο, εξακολουθεί να είναι κορυφαίας ποιότητας και συνεχίζει να φτάνει στα ράφια διατηρώντας όλη του την θρεπτική αξία. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως με την κλιματική αλλαγή και τα πλήγματα που δέχτηκαν κορυφαίες ελαιοπαραγωγικές χώρες – ανάμεσά τους και η χώρα μας – η προσφορά μειώθηκε, η ζήτηση παραμένει μεγάλη, άρα περιμένουμε αυξημένες τιμές. Και όπου αυξάνονται τιμές, δημιουργούνται ευκαιρίες κερδοσκοπίας. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στις επιλογές σας, ώστε να αποφύγετε είτε ένα κακής ποιότητας λάδι στο φαγητό σας είτε να πληρώσετε «χρυσό» το ίδιο λάδι που αγοράσατε και πέρυσι…
Comments