top of page

Τι να κάνω τα leftovers των γιορτών;

9 στις 10 ελληνικές οικογένειες έχουν φαγητό που περισσεύει μετά τα γιορτινά τραπέζια. Η 10η απλά ξέρει τι να κάνει με αυτά 😉



Αν ένα πράγμα αγαπούν όλοι στις γιορτές, είναι η αφθονία του φαγητού στα γιορτινά τραπέζια. Συνήθως αυτά είναι πλούσια, γιατί το στομάχι χορταίνει, αλλά το μάτι ποτέ!



Έτσι καταλήγουμε κατά κανόνα με φαγητό που περίσσεψε. Ξέρουμε, από προσωπική εμπειρία, ότι να τρως για μέρες μετά τα ίδια και τα ίδια, μέχρι να τελειώσουν, δεν προτιμάται, όχι μόνο γιατί δεν αρμόζει στην...αρχοντιά μας, αλλά κυρίως για λόγους υγείας.




Σου έχουμε όμως τη λύση (και εναλλακτικές της):

  1. «Μαζί τα φάγαμε, μαζί θα συνεχίσουμε να τα τρώμε!»: μοίρασε το φαγητό που περίσσεψε σε τάπερ και δώσ’το στους καλεσμένους σου, να το πάρουν μαζί φεύγοντας.

  2. «Δεν το γλυτώνουμε το γιαούρτωμα!»: το ψητό κοτόπουλο και γαλοπούλα μετατρέπονται σε εξαιρετική κοτοσαλάτα με βάση το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα (δες τις δικές μας συνταγές https://www.eimasteoloiok.gr/post/leftovers-me-star-quality)

  3. «Μια δόση πρωτεΐνης»: δώσε ένα έξτρα boost στις σάλτσες σου, ρίχνοντας τα τελευταία λεπτά μαγειρέματος, το ψητό κρέας που σου έχει μείνει.

  4. «Εκρηκτικοί πατατοκεφτέδες!»: εάν σου έμεινε πουρές πατάτας από το γιορτινό τραπέζι, μη τον πετάξεις! Βάλε λίγο αλεύρι, αυγό και τριμμένο τυρί και πλάσε πατατοκεφτεδάκια, με τα δυο χεράκια!

  5. «Όλο μέλι-μέλι…και έγινε το πιο νόστιμο cheesecake!»: εάν βαρέθηκες να τρως μελομακάρονα (που μάλλον σημαίνει πως είσαι άρρωστος/-η), θρυμμάτισέ τα και κάν’τα βάση για cheesecake ή για γλυκά ψυγείου.

  6. «Κουραμπιεδοκατάσταση»: οι leftover κουραμπιέδες (μα, ποιος αφήνει κουραμπιέδες?) αποτελούν την απόλυτη εναλλακτική των κοινών μπισκότων βουτύρου σε συνταγές όπως το μωσαϊκό/κορμός σοκολάτας.








コメント


bottom of page