top of page

Κορινθιακή σταφίδα

Tο superfood των θεών, ο "μαύρος χρυσός" για την Ελλάδα του 19ου αιώνα



Νέα σεζόν και φθινόπωρο μπροστά μας...Σπιτικές βραδιές με φίλους. Ποτό επιλογής το αγαπημένο ελληνικό κρασί, που συνοδεύεται απολαυστικά από μια πολύχρωμη ποικιλία ξηρών καρπών: στραγάλια από ελληνικά ρεβίθια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, φουντούκια και εκείνα τα περίεργα με γεύση μπέικον. Κι όμως κάτι λείπει. Η γλυκιά γεύση της κορινθιακής σταφίδας, που απογειώνει την εμπειρία.

Κάνε άλλη μια εικόνα: αφράτο μικρό τσουρεκάκι, μαστιχωτό, που λιώνει στο στόμα. Βάλ’ του τώρα και σταφίδες για το πιο νόστιμο σταφιδόψωμο.


Συμπληρώνει τα πιο αγαπημένα γλυκά, απογειώνει και τις πιο απλές σαλάτες. Η σταφίδα είναι το μαγικό παράγωγο του σταφυλιού, όταν αυτό αποξηραθεί στον ήλιο. Στην Ελλάδα παράγεται και η κορινθιακή μαύρη σταφίδα αλλά και η σουλτανίνα. Οι δράσεις της πολλές, απονέμοντάς της δικαίως τον τίτλο της υπερτροφής (superfood). Αντιοξειδωτικές και -αντιστρόφως ανάλογα με την μορφή της- αντιγηραντικές ιδιότητες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Φυτικές ίνες που μειώνουν την χοληστερόλη. Κάλιο που μειώνει τις κατακρατήσεις και σίδηρο που καταπολεμά την αναιμία.





Οι σταφίδες κρύβουν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες και είναι το must μιας πολύπλευρης γευστικής εμπειρίας.







bottom of page