Και όχι μόνο!
Ο καρπός που έχει δώσει το όνομά του σε πολλά χωριά, έρχεται από την Φθιώτιδα και είναι η πιο ζεστή συντροφιά για μια cozy βραδιά δίπλα στο τζάκι.
Από κέικ μέχρι τούρτες και ζαχαρωτά, χρησιμοποιούνται για αλμυρά και γλυκά. Για τους πιο παραδοσιακούς όμως, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το ψητό κάστανο.
Πως να τα ψήσουμε:
Tα χαράζουμε με ένα μαχαίρι κοφτερό, σταυρωτά, και τα ψήνουμε στο τζάκι ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Εναλλακτικά:
Mπορούμε να τα βράσουμε. Αφού ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία χάραξης, τα βάζουμε σε νερό που βράζει για είκοσι λεπτά -και θα καθαρίζονται και πιο εύκολα!
Γιατί όμως να συνοδεύσουμε το βράδυ μας με κάστανα;
Επειδή ο καρπός της καστανιάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά:
Πρωτεΐνες
Υδατάνθρακες
Αντιοξειδωτικά
Βιταμίνη C
Σίδηρο
Ασβέστιο
Κάλιο
Φώσφορο
Φυτικές ίνες
Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Φυλλικό οξύ
τα οποία κάνουν καλό στο γαστρεντερικό μας σύστημα, μας δίνουν ενέργεια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αποτοξινώνουν τον οργανισμό και ενδυναμώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
Comments