Τι κοινό έχει το ρευστό χρυσάφι με το φυτικό χαβιάρι και το πατέ ελιάς;
Προέρχονται όλα από το ίδιο δέντρο, τον ίδιο καρπό.
Είναι γνωστό ότι τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται στην Ελλάδα ήδη από την αρχαιότητα και οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου (ρευστό χρυσάφι) και της ελιάς (φυτικό χαβιάρι) είναι γνωστές από τότε. Μέσα σε σαλάτες, πάνω σε πίτσες, βασικό συστατικό και της πιο απλής συνταγής, αλλά και αλειμμένος πάνω σε μια φέτα ψωμί, ο καρπός της ελιάς παίρνει ποικίλες μορφές. Με το χρυσωπό του χυμό να ρέει στα ελαιοτριβεία, το ελαιόλαδο συναντάται και έξω από την κουζίνα. Στις φαρμακοβιομηχανίες ως διαλυτικό ορισμένων φαρμάκων. Στο φαρμακείο μέσα στις διάφορες κρέμες και καλλυντικά. Στο αρωματοπωλείο ως βάση για την διάλυση αιθέριων ελαίων.
Για να δούμε, πώς αλλιώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο σπίτι:
Μασάζ με ελαιόλαδο στο τριχωτό της κεφαλής για λαμπερά μαλλιά χωρίς τριχόπτωση
Μάσκα μαλλιών με ελαιόλαδο και δαφνέλαιο
Για τις πληγές: ένα μείγμα ελαιόλαδου με κόκκινο κρασί
Αφέψημα ελιάς
Αντιπυρετικό αφέψημα από γλοιό ελαιόδεντρου
Λάδι για εντριβές με χαμομήλι και ελαιόλαδο
Μάσκα για απαλά χείλη με λίγες σταγόνες λάδι, πριν μας πάρει ο ύπνος
Comments