top of page

Σύκο…έφαγες;

Σύκο και έφυγες!



Από τους πρώτους καρπούς που μάζεψε ο άνθρωπος, γνωστός σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, το γλυκό σύκο. Ο καρπός αναφέρεται και στην Βίβλο και, μάλιστα, υπάρχουν ερευνητές που προτείνουν πως ήταν ο ίδιος ο απαγορευμένος καρπός, του οποίου τα φύλλα χρησιμοποίησαν αργότερα ως ρούχα ο Αδάμ και Εύα.


Για τους Βουδιστές είναι το δέντρο της...επιφοίτησης, κάτω από το οποίο κατανόησε o Βούδας όλα τα μυστικά του νοήματος της ανθρώπινης ζωής. Για εμάς, είναι το δέντρο που προσφέρει τα πεντάγλυκα σύκα, αγαπημένα για τον πλούτο θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Πηγή αιθέριων ελαίων που βοηθούν στην οξυγόνωση του αίματος και με ιδιότητες αναγκαίες για τον εγκέφαλο των δημιουργικών ανθρώπων.


Το σύκο είναι πολύτιμο για έναν ακόμη λόγο: διατηρείται καλά και πολύ όταν ξεραθεί. Συχνά το δείπνο των αρχαίων Αθηναίων ήταν ένα πιάτο ξερά σύκα, που επειδή περιέχουν πολλά ζάχαρα έχουν μεγάλη θερμιδική αξία.


Εάν δεν τα πρόλαβες και παραωρίμασαν, κάνε αυτό που λατρεύουν να φτιάχνουν οι γιαγιάδες: μαρμελάδα!


Υλικά

Τα σύκα που σου έχουν μείνει

Ζάχαρη


Εκτέλεση

Αφού ξεφλουδίσουμε τα σύκα, τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη. Η συνταγή δεν χρειάζεται πολλή ζάχαρη, γιατί τα σύκα είναι από μόνα τους αρκετά γλυκά. Δηλαδή, σε 1 κιλό σύκα, ρίχνουμε max. 300γρ. ζάχαρη. Το βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά, ιδιαιτέρως αφού χοχλάσει. Το μείγμα δεν χρειάζεται νερό. Αφήνουμε στο μάτι να βράσει μιάμιση ώρα και αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας, αφήνουμε να κρυώσει και την μοιράζουμε σε βαζάκια. Αλλιώς, συνεχίζουμε το βράσιμο.


Εάν πάλι δεν έχεις όρεξη για μαρμελάδες και δεν ψήνεσαι να κάνεις και τον αρχαίο Έλληνα, τα σύκα αποτελούν υπέροχο στοιχείο διακόσμησης για τον κήπο ή το μπαλκόνι σου!

Μόνο μην τα πετάξεις!








bottom of page