top of page

Οι μπεζέδες θα… «φορεθούν» πολύ φέτος

Η μόδα στα γλυκά, αλά γαλλικά!



Αν τύχει να περάσεις μια βόλτα από το κοντινότερό σου ζαχαροπλαστείο, θα δεις τη βιτρίνα του στολισμένη με τους πανέμορφους μπεζέδες. Αν και η μαρέγκα ως τέτοια έχει μάλλον γαλλική προέλευση, οι ελληνικοί μπεζέδες είναι διαδεδομένοι τόσο ως γλυκά γάμου, όσο και ως χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ιδιαιτέρως στα νησιά της Λήμνου και της Λέσβου.


Δοκιμασμένη συνταγή για μπεζέδες της γιαγιάς Ελευθερίας, ώστε να τους πετυχαίνεις πάντα:


Υλικά

  • 3 ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου (μην το παραλείψεις)

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη (είναι σημαντικό το κοσκίνισμα για ένα λείο μείγμα)


Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει κρεμώδη υφή, με απαλές κορυφές που στέκονται.

  2. Αργά και σταδιακά ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.

  3. Δυναμώνουμε την ένταση στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1,5-2 λεπτά, έως ότου να πάρει η μαρέγκα μια γυαλιστερή-σατινέ όψη και να δίνει σταθερές κορυφές. ΤΙΡ: Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν γυρνάμε ανάποδα τον κάδο του μίξερ και δεν πέφτει αλλά μένει σταθερή.

  4. Με σπάτουλα διπλώνουμε με πολύ απαλές κινήσεις τη μαρέγκα κοσκινίζοντας μέσα την άχνη. ΤΙΡ: Δεν δουλεύουμε πολύ το μείγμα για να μην χάσει τον αέρα του.

  5. Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ, ιδανικά με μύτη σαν αστεράκι.

  6. Κολλάμε τη λαδόκολλα στο ταψί κάνοντας ροζέτες στις γωνίες και τοποθετώντας το χαρτί από πάνω. Πιέζουμε για να σταθεροποιηθεί. ΤΙΡ: Βάζουμε τους μπεζέδες κατευθείαν μετά το χτύπημα στο ζεστό φούρνο, για να μην χάσουν καθόλου όγκο.

  7. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 80-100°C, στον αέρα, ψήνουμε για περίπου μία ώρα, να στεγνώσουν καλά. ΤΙΡ 1: Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 100°C στον αέρα (μεσαία σχάρα) ή στους 120°C στις αντιστάσεις (κάτω σχάρα). ΤΙΡ 2: Όταν ξεκολλάνε οι μπεζέδες από το χαρτί είναι έτοιμοι. Εάν υπάρχει δυσκολία, θέλουν κι άλλο ψήσιμο. ΤΙΡ 3: Οι μπεζέδες θέλουν υπομονή. Μην κάνεις το λάθος να ανεβάσεις τη θερμοκρασία. Η υψηλή θερμοκρασία θα τους ψήσει γρήγορα εξωτερικά και θα μετατρέψει το λευκό χρώμα τους σε αχνό κίτρινο. Επίσης, η δυνατή θερμοκρασία θα δημιουργήσει ρωγμές-σκασίματα στην επιφάνεια τους.

  8. Οι μπεζέδες δεν αγαπούν την υγρασία και το ψυγείο γι’ αυτό και το αποφεύγουμε.








bottom of page