top of page

Γιατί κρατάμε μικρό καλάθι στην νηστεία του Πάσχα;

Η νηστεία του Πάσχα είναι από τις πιο σημαντικές και αυστηρότερες στο χριστιανικό ημερολόγιο. Ποιο είναι το νόημα όμως την νηστείας και πώς αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στην σημερινή πραγματικότητα και στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου?

Η νηστεία για τις νεότερες γενιές

Μιλήσαμε με νέους ανθρώπους που επιλέγουν να νηστεύουν κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά συνολικά και τις 40 μέρες, και είδαμε την δική τους οπτική πάνω στα πράγματα. Πριν αναφερθούμε σε οτιδήποτε όμως, αξίζει να αναλύσουμε λίγο γιατί η νηστεία ορίζεται σε 40 μέρες.


Το 40 είναι ένας σημαντικός αριθμός στην χριστιανική παράδοση. Από τη μία ο Μωυσής νήστεψε 40 μέρες για να παραλάβει τις πλάκες του νόμου, ενώ και ο Χριστός μετά την βάφτιση του νήστεψε 40 μέρες. Αλλά υπάρχει ακόμα ένας λόγος. Την εποχή εκείνη, οι Εβραίοι υποχρεώνονταν να δίνουν την δεκάτη, το 1/10 της περιουσίας που αποκτούσαν όλη τη χρονιά, για τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. Ο σημερινός άνθρωπος δίνει το 1/10 της ζωής του, από τις 365 μέρες του χρόνου τις 40.


Για χρόνια, η νηστεία είναι συνδεδεμένη με την εγκράτεια και την στέρηση ορισμένων τροφών από την διατροφή του ανθρώπου. Για τον σημερινό άνθρωπο όμως, η νηστεία πέρα από ένα πνευματικό, εσωτερικό ταξίδι, αποτελεί και μια στάση απέναντι στις διατροφικές μας επιλογές. Μιλήσαμε με νέους ανθρώπους, φοιτητές που επιλέγουν να νηστεύουν και τις 40 μέρες, και ανακαλύψαμε πώς οι ίδιοι βλέπουν το θέμα της νηστείας.


«Η εγκράτεια εαυτού αναγκάζει τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει τα πραγματικά του όρια. Και ποιος δεν λαχτάρα ένα ζουμερό κομμάτι από σουφλέ σοκολάτας με παγωτό;»

Στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόμαστε τίποτα απ’ όλα αυτά για να ζήσουμε/επιβιώσουμε, αλλά όμως ζούμε μέσα σε έναν κόσμο ο οποίος προσφέρει αμέτρητες απολαύσεις. Η νηστεία είναι ένας τρόπος για να τις εκτιμήσουμε, παίρνοντας μια μικρή απόσταση από αυτές.

Παράλληλα, η νηστεία σήμερα δεν αφορά τόσο στον περιορισμό, όσο σε μία συνειδητή απόφαση να μειώσουμε την κατανάλωση προϊόντων που, όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα, επιβαρύνουν τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον.


Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είτε δεν θέλουν ή δεν τους είναι εύκολο να κόψουν από την διατροφή τους κάποια προϊόντα, αυτές οι 40 μέρες είναι η προσπάθεια να βοηθήσουν, έστω και λίγο, στην μείωση της υπερκατανάλωσης των τροφών και του food waste. Μπορούμε εύκολα να μειώσουμε έστω για λίγες ημέρες κάποια πράγματα στη διατροφή μας και ταυτόχρονα να κάνουμε πολύ μεγαλύτερο καλό με τις ίδιες μας τις πράξεις, δείχνοντας το καλύτερό μας πρόσωπο.








bottom of page