top of page

Μανιτάρια: Η πιο γήινη γεύση του φθινοπώρου

  • eleni313
  • πριν από 2 ημέρες
  • διαβάστηκε 1 λεπτά

Όταν αρχίζει να μυρίζει βροχή και τα φύλλα κιτρινίζουν, τότε είναι η εποχή των μανιταριών. Απλά, γήινα και αληθινά, τα μανιτάρια φέρνουν στο πιάτο τη γεύση του φθινοπώρου. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ελαφριά και τόσο ευέλικτα που μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε συνταγή - από ένα απλό toast μέχρι το κυριακάτικο ριζότο.

 

ree

1. Διάλεξε σωστά

Προτίμησε φρέσκα, σφιχτά μανιτάρια χωρίς υγρασία στην επιφάνειά τους. Τα λευκά champignon είναι ιδανικά για αρχή, ενώ τα portobello δίνουν πιο πλούσια γεύση.

2. Καθάρισέ τα απαλά

Μην τα πλύνεις κάτω από το νερό — απλώς σκούπισέ τα με ένα βρεγμένο πανάκι ή χαρτί. Έτσι δεν θα απορροφήσουν υγρά και θα κρατήσουν τη σάρκα τους.

3. Ψήσε τα σωστά

Για να αποκτήσουν άρωμα και βάθος, ψήσε τα σε δυνατή φωτιά ή στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι και σκόρδο.

4. Πρόσθεσέ τα παντού

Στις ομελέτες, στις πίτσες, σε σάλτσες για μακαρόνια ή μαζί με ρύζι και κρεμμύδι για ένα απλό ριζότο. Τα μανιτάρια ταιριάζουν κυριολεκτικά με τα πάντα.

5. Φύλαξέ τα σωστά

Αν περισσέψουν, βάλε τα μαγειρεμένα σε ένα βαζάκι με ελαιόλαδο και μυρωδικά στο ψυγείο. Έτσι κρατούνται φρέσκα για μέρες — έτοιμα να “σώσουν” κάθε γεύμα.

Τα μανιτάρια είναι η απόδειξη ότι η φύση ξέρει να ισορροπεί απλότητα και νοστιμιά. Μικρά, και γεμάτα γεύση - όπως κάθε τοπικό προϊόν που αξίζει να έχεις στο τραπέζι σου.

Σχόλια


bottom of page