top of page

ΜαΚΑΡΥ να είχαν όλα τα φαγητά μας «κάρυ»… Τρελαίνει τα καρκινικά κύτταρα!

Στις Ινδίες και το Πακιστάν, το κιτρινωπό αυτό μπαχαρικό δεν λείπει σχεδόν ποτέ από κανένα πιάτο. Αρέσει πολύ και δίνει μεγάλη ένταση σε γεύσεις που χαρακτηρίζουν την ασιατική κουζίνα…

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αυτή η κίτρινη «μαγική» σκόνη περιέχει έναν ολόκληρο «στρατό» από «κομάντος» που ψάχνουν για καρκινικά κύτταρα και τα εξαφανίζουν από το σώμα μας μέσα σε λίγες ώρες;

Και το όνομα του στρατιώτη… κουρκουμίνη!

Ας δούμε όμως γιατί αυτό το γευστικά ιδιαίτερο μπαχαρικό που έχει ταυτιστεί με την Ασιατική κουζίνα, μπορεί τελικά να αποδειχτεί ευεργετικό και να σώσει ζωές πριν καν συνειδητοποιήσει κανείς ότι κάτι κακό μεγαλώνει μέσα του…

Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα


Στα Πακιστανικά και στα Ινδικά η λέξη «κάρυ» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ορεκτικά πιάτα και σως που συνοδεύουν ένα κυρίως πιάτο. Φαγητά που περιέχουν κάρυ, είναι πολύ δημοφιλή στην κουζίνα της Ταϊλάνδης, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Κίνας, της Ινδονησίας, του Ιράν, της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.

Μια σειρά από μελέτες που διεξήχθησαν στην Ιρλανδία και την Πολωνία τα τελευταία χρόνια, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη – βασικό συστατικό στο κάρυ - που του δίνει και το χαρακτηριστικό του κίτρινο χρώμα – έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο «η τροφή μας το φάρμακό μας», εργαστηριακές μελέτες σε αποστειρωμένο περιβάλλον, σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου, έδειξαν ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η κουρκουμίνη προάγει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, φάνηκε ότι η κουρκουμίνη, ξεκίνησε τη δράση της άμεσα. Μέσα σε 24 ώρες προκάλεσε έκκριση ουσιών από τα καρκινικά κύτταρα οδηγώντας τα στο να «αυτοαποδομηθούν» ή «αυτομεταβολιστούν» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές.


Η έρευνα στο κέντρο αντικαρκινικής έρευνας του Κορκ

Η ομάδα μελετών που διεξήχθησαν στο κέντρο αντικαρκινικής έρευνας του Κορκ έγιναν υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Dr Sharon McKenna, σύμφωνα με την οποία η επιστημονική κοινότητα μπορεί πλέον να στραφεί στη χρήση της κουρκουμίνης σαν συστατικό της φαρμακευτικής αγωγής στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου», εξέθεσαν τα καρκινικά κύτταρα στην κουρκουμίνη και αυτή ενεργοποίησε τους μηχανισμούς αυτοκαταστροφής τους, με επακόλουθο να πεθάνουν μέσα σε 24 ώρες.

«Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και καιρό ότι ορισμένες φυσικές ουσίες έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν ή να εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα, και υποπτευόμασταν ότι στην κατηγορία αυτή ανήκει και η κουρκουμίνη», φαίνεται να δήλωσε η δρ ΜακΚένα. «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα, που εγείρει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν φυσικές χημικές ουσίες για την επινόηση νέων θεραπειών για τον καρκίνο του οισοφάγου», είπε η δρ Λέσλι Ουόκερ, από τον οργανισμό Cancer Research UK.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να κατανοηθεί από τους επιστήμονες και ο ακριβής μηχανισμός αποδόμησης των καρκινικών κυττάρων.

Σε παλαιότερες μελέτες η κουρκουμίνη είχε επιδείξει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση τραυμάτων και τη θεραπεία φλεγμονών.

Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει πιθανή δράση της κουρκουμίνης και στην πτώση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σκοτώνει κι άλλους καρκίνους;

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την προληπτική αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Στις μελέτες αυτές έχουν έχει γίνει σύγκριση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων σε πληθυσμούς που δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κάρυ και σε πληθυσμούς με πολύ υψηλές προσλήψεις κουρκουμίνης μέσω της σχεδόν καθημερινής χρήσης κάρυ στο μαγείρεμα.

Σε επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν σε παιδιά, είχε φανεί ότι στην Ασία, τα ποσοστά εμφάνισης λευχαιμίας ήταν σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά συσχετίστηκαν με την αυξημένη κατανάλωση κάρυ στις χώρες της Ασίας.

Τέλος, ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ, μελέτησαν την επίδραση της κουρκουμίνης σε πειραματόζωα με σκοπό την πρόληψη της ασθένειας Alzheimer. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς η κουρκουμίνη φάνηκε να μπλοκάρει τον σχηματισμό αμυλοειδών ινών που συνθέτουν τις πλάκες της νόσου Alzheimer.

Τώρα, αν οι μελέτες καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα αναδεικνύοντας το κάρυ στο «μαγικό» φάρμακο κατά του καρκίνου, μάλλον και η τιμή του θα φτάσει στα ύψη… Γι αυτό για καλό και για κακό, ας δώσουμε από τώρα λίγο «άρωμα Ασίας» στα πιάτα μας, όσο συχνότερα γίνεται…

Comments


bottom of page