Τον προηγούμενο μήνα είδαμε με ποιον τρόπο μπορούμε να σηκωθούμε από τους καναπέδες και τις τηλεοράσεις, τα social media και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να δραστηριοποιηθούμε προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες μας σε παιδιά και αρρώστους. Για τον Ιούλιο, εντοπίσαμε έξι ακόμη τρόπους που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, τον χρόνο δηλαδή που όταν ψάχνουμε τρόπους να «σκοτώσουμε», μας οδηγεί κατ' ευθείαν στην κατάθλιψη.
Humanity Greece
Η οργάνωση που έκανε τον εθελοντισμό τρόπο ζωής για την νέα –και όχι μόνο– γενιά. Στο Μεταξουργείο, σε έναν πολύχρωμο και ζεστό χώρο, έχει δημιουργηθεί μια εθελοντική οργάνωση που ήρθε να καλύψει την έλλειψη συντονιστικής γραμμής για την Κοινωνία των Πολιτών. Στο Humanity Greece συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές και άτομα όλων των ηλικιών που αναπτύσσουν ένα πρωτοφανές κύμα εθελοντισμού για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η οργάνωση έχει καταφέρει να ενώσει και να συντονίσει δράσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Το 1ο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο της χώρας συμβάλλει ακόμη και σε έκτακτες κρίσεις, όπως είναι οι φωτιές. Σε ό,τι αφορά το καθημερινό έργο, εθελοντές συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης και ετοιμάζουν πακέτα αλληλεγγύης, που περιλαμβάνουν από τρόφιμα μακράς διάρκειας έως είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικά είδη ακόμη και ρούχα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
ΚΥΑΔΑ
Tο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), πρόκειται για μία σύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας, η οποία βρίσκεται στην πλατεία Βάθης και παρέχει υπηρεσίες στέγασης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, νοσηλευτικής φροντίδας, συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας, νομικής συνδρομής, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Απαρτίζεται από Ξενώνα, Υπνωτήριο και Κέντρο Ημέρας με Καφέ, Ιματιοθήκη, Λουτρά και Πλυντήρια. Αν δεν επιθυμούν μια μακροχρόνια στέγη, οι άστεγοι μπορούν να περάσουν μια νύχτα στο υπνωτήριο του Δήμου Αθηναίων, ενώ στο Κέντρο Ημέρας (που συστεγάζεται με το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων) φιλοξενούμενοι και εξυπηρετούμενοι μπορούν να πιούν ένα καφέ, να χρησιμοποιήσουν την ιματιοθήκη, να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους.
Εξίσου συγκινητικό και ανιδιοτελές είναι το έργο των street workers. Oι ομάδες αυτές (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές) χωρίζονται σε έξι βάρδιες και καθημερινά –χειμώνα, καλοκαίρι– επισκέπτονται συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας όπου βρίσκονται άστεγοι. Δεν τους δίνουν απλά φαγητό, ρούχα, φάρμακα και είδη υγιεινής. Πιάνουν την κουβέντα μαζί τους και ακούνε προσεκτικά όλα όσα έχουν να τους πουν οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζει εθελοντικές πρωτοβουλίες και μέσα από τις δομές του επιδιώκει την ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων αλλά και την ενίσχυση εννοιών όπως αυτές της συνεργασίας, της προσφοράς και της σύνδεσης, οργανώνει εθελοντικές δράσεις που στόχο έχουν τη συμμετοχή των πολιτών στο έργο του, ενώ λειτουργεί στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών και το Κοινωνικό Κομμωτήριο, το οποίο είναι η πρώτη δομή του Κ.Υ.Α.Δ.Α. που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές κομμωτές. Συνεργάζεται επίσης με εθελοντικές οργανώσεις, εταιρείες αλλά και με απλούς πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν πιο ενεργά σε δραστηριότητες που αφορούν την κοινότητα.
Η κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος»
O «Άλλος Άνθρωπος» είναι μια πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος κάνοντάς την από ιδέα πράξη στην Αθήνα το 2011. Η ομάδα και οι φίλοι του «Άλλου Ανθρώπου» μαγειρεύουν φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες εκατοντάδων συμπολιτών. «Ο Άλλος Άνθρωπος» προσφέρει καθημερινά περί τις 1.500 μερίδες φαγητό. Η παρασκευή των γευμάτων γίνεται στο δρόμο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Η δράση έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς επίσης έχει στηριχτεί και από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού. Ο «Άλλος Άνθρωπος» στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και αφύπνισης συνειδήσεων και δεν έχει κανέναν άλλο στόχο από το να εμπνεύσει κι άλλες ομάδες ή συλλογικότητες να κάνουν το ίδιο. Εκτός από αποθήκη τροφίμων, ο χώρος είναι ανοικτός για όποιον έχει ανάγκη να κάνει μπάνιο, να πάρει το πρωινό του ή να πιει έναν καφέ σε ένα ζεστό περιβάλλον.
We4All
Η We4All είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός, περιβαλλοντικός και ανθρωπιστικός οργανισμός που ξεκίνησε το 2018 μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι. Δύο φίλοι, ο Γιάννης και ο Αντώνης αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν την περιοχή και τους κατοίκους της. Στην πλούσια δράση της We4all περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις, πότισμα και φροντίδα των δέντρων που έχουν φυτευτεί, προστασία δασικών εκτάσεων, καθαρισμός των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων σε σχολεία για την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2018 έως και σήμερα, οι άνθρωποι της We4All έχουν φυτέψει περισσότερα από 200.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα και έχουν εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 παιδιά σχετικά με το περιβάλλον, βοηθώντας έτσι σημαντικά την ποιότητα ζωής όλων μας. Επιπρόσθετα, ενθαρρύνει ο οργανισμός άτομα με ηγετικές δεξιότητες να δημιουργήσουν τις δικές τους, τοπικές ομάδες we4all και να κάνουν ενεργά ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν, να προστατέψουν και να διατηρήσουν τη φύση πάντοτε με καθοδήγηση και υποστήριξη σε όποιον θέλει να βοηθήσει την αποστολή τους.
Διαβάζω για τους Άλλους
Όλα ξεκίνησαν σε ένα καφέ, όταν η Αργυρώ Σπυριδάκη, ιδρύτρια και πρόεδρος του Οργανισμού και ο Θοδωρής Τσάτσος, συν-ιδρυτής και αντιπρόεδρος, βρέθηκαν σε μια συζήτηση περί λογοτεχνίας. Η συζήτηση αυτή ήταν η αφορμή για τη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών με αρχικό στόχο την ηχογράφηση βιβλίων για άτομα με απώλεια όρασης και το 2015 δημιούργησαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους Άλλους». Από τότε με τη βοήθεια εθελοντών, η ομάδα ηχογραφεί ακουστικά βιβλία κι, επίσης, επισκέπτεται στα σπίτια τους ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν, και τους διαβάζουν εκείνοι. Κι όχι μόνο σπίτια, αλλά και δομές, όπως γηροκομεία. Μπορούν οι ίδιοι οι εθελοντές να τους προτείνουν βιβλία, μπορούν όμως οι ίδιοι οι άνθρωποι να τους πουν τι θέλουν εκείνοι να τους διαβάσουν. Αποστολή τους είναι να συμβάλλουν θετικά στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων μέσω της μεγαλόφωνης ανάγνωσης λογοτεχνικών αποσπασμάτων.
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής είναι μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι διαθέτουν τον χρόνο, την εμπειρία, τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους προκειμένου να βοηθήσουν συνανθρώπους τους σε περίπτωση ανάγκης. Σήμερα αριθμεί περί τα 500 μέλη και ενεργοποιείται προκειμένου να βοηθήσει όσους χρειάζονται οργανωμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και Μαζικών Καταστροφών, σε ακραία καιρικά φαινόμενα, στην έρευνα και διάσωση σε ορεινό πεδίο και σε υγρό στοιχείο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
(Με πληροφορίες από την athensvoice)
Comentarios