top of page

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η πρόληψη σώζει ζωές



Δώσε φροντίδα στους άλλους και στον εαυτό σου. Ενημερώσου, εξετάσου. Παρακίνεισαι και τον ξεχασιάρη φίλο να έρθει μαζί για εξέταση.


Τι είναι η 4η Φεβρουαρίου;

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, η 4η του Φλεβάρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Στόχος ήταν και παραμένει η ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου γύρω από την ασθένεια, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.


Τι είναι ο καρκίνος;

Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ομάδας χρόνιων νόσων, που προσβάλουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται είναι κακοήθεις όγκοι και νεοπλάσματα. Χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη αύξηση και εξάπλωση μη φυσιολογικών κυττάρων, τα οποία αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από τους φυσιολογικούς, εισβάλλουν στους γύρω ιστούς και τους καταστρέφουν και/ή εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Από τις σημαντικότερες δράσεις είναι η πρόληψη.



Πρόληψη


Γενικά

Ο καρκίνος είναι μια πάθηση για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί ποικίλες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού. Για τις μεταλλάξεις αυτές φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο, πέραν των γονιδιακών, και περιβαλλοντικοί παράγοντες, στους οποίους τόσο τα άτομα, όσο και οι οργανωμένες κοινωνίες μπορούν να παρέμβουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Την εμφάνισή του επηρεάζουν ατομικοί, κοινωνικο-οικονομικοί, λοιμογόνοι και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως και η γήρανση.


Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, καθώς και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και ορισμένα είδη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.


Ενέργειες

Στον περιορισμό την εμφάνισης του καρκίνου, οι ατομικές προληπτικές δράσεις περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την καλή διατροφή και την άσκηση, τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ και έκθεσης στον ήλιο. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κακοηθών όγκων διαδραματίζουν οι λοιμογόνοι παράγοντες και οι ιοί της Ηπατίτιδας Β και C ο HPV και ο HIV. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει και ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Για το λόγο αυτό και υπέρ της πρόληψης προσφέρεται ο εμβολιασμός κατά συγκεκριμένων ιών που προκαλούν τον καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αυστηρή οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου για την αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες και ακτινοβολία.


Έγκαιρη διάγνωση

Όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση, υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που υποδεικνύεται να συμβαίνουν σε συχνά χρονικά διαστήματα. Στις γυναίκες συστήνεται η συχνή μαστογραφία (ειδικά στις ηλικίες άνω των 50) και το τεστ ΠΑΠ, στους άντρες το PSA, το οποίο ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη, ενώ και στα 2 φύλα προτείνεται η εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.











bottom of page