top of page

Γιορτή της Μητέρας: Πότε πέφτει και τι να πάρουμε στις μανούλες μας

Για τις μανούλες όλου του κόσμου

Μανούλα, μητέρα, μαμά. Μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που απαντάται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου σχεδόν ίδια.


Προέλευση λέξης

Προέρχεται από το ινδοευρωπαϊκό «ma-ter», με εκδοχές όπως: σανσκρικτικά «matar», λατινικά «mater» (απ' όπου και το γαλλικό «mere» και το ισπανικό «madre»), αρχαία περσικά «matar», αρχαία σλαβικά «mati», γερμανικά «mutter», αγγλικά «mother» κ.α. Η ελληνική εκδοχή μάλιστα, θεωρείται από τις παλαιότερες, αφού απαντάται ήδη στη Μυκηναϊκή Ελληνική, σε πινακίδες της Γραμμικής Β’.


Ετυμολογική Σύνδεση μητέρας με τη γη, αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, η Μητέρα ήταν έννοια ταυτόσημη με την γονιμότητα. Η γιορτή αυτή της γονιμότητας προσδιορίζεται χρονικά στις αρχές της Άνοιξης, τότε που αρχίζει η γη να φέρνει στην επιφάνεια ό,τι κρύβεται στα σπλάχνα της. Η έννοια της μητέρας πήρε τη μορφή της θεάς Δήμητρας. Το όνομα αυτό γεννήθηκε από τη Γαία – Γη + Μήτηρ = Δημήτηρ – Δήμητρα.


Η έννοια της μητέρας

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η ετυμολογία των λέξεων δεν συνδέεται απαραίτητα και με την βαθύτερη διάσταση των εννοιών που περιγράφει. Γιατί μητέρα δεν είναι μόνο εκείνη που δημιουργεί τη ζωή, αλλά και εκείνη που τη φροντίζει. Όπως και στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, έτσι και στην ανθρώπινη κοινωνία έχουμε μανούλες που γεννούν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, μανούλες που μεγαλώνουν εκτός από τα βιολογικά παιδιά τους και άλλα παιδιά, μανούλες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους σα να ήταν και βιολογικά δικά τους. Ακόμα, έχουμε γυναίκες που δεν μεγαλώνουν...ανθρώπινα παιδιά, αλλά υιοθετούν ζωάκια και τα μεγαλώνουν σαν παιδιά.

Πότε είναι η γιορτή της Μητέρας;

Έτσι, την δεύτερη Κυριακή του Μάη, γιορτάζουμε όλες τις μανούλες του κόσμου!


Ιδέες για δώρα - πάμε στο παρασύνθημα

Και τι μπορείς να προσφέρεις στον άνθρωπο που σου έχει χαρίσει τόσα πολλά;Ξεκινάμε από τα βασικά: αρχικά να την επισκεφθείς -εάν δεν μένετε μαζί


  1. Φτιάξε εσύ το πρωινό εκείνη την Κυριακή. Κυριακάτικο brunch για την queen mother -που λέμε και στο χωριό μας.

  2. Τα λουλούδια είναι πάντοτε μια όμορφη κίνηση: την ημέρα αυτή συνηθίζεται το λευκό γαρίφαλο (επειδή θεωρείται ότι χαρακτηρίζει μερικές από τις αρετές της μητρότητας, την καθαρότητα, την πίστη, την αγάπη και την φιλανθρωπία). Συμβολίζουν επίσης τη μνήμη και χρησιμοποιούνται για να τιμήσουν τις μητέρες που δεν είναι πια μαζί μας. Επίσης τα ροζ γαρύφαλλα, που αντιπροσωπεύουν την ατελείωτη αγάπη και ευγνωμοσύνη μιας μητέρας. Βέβαια, ποιοι είμαστε εμείς που θα σε αποτρέψουμε να της προσφέρεις και ολόκληρους τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.

  3. Αναλόγως το budget σου, μπορείς να διοργανώσεις ημέρα spa ή και να της δωρίσεις άλατα μπάνιου -γενικά ένα kit ομορφιάς και χαλάρωσης με μάσκες προσώπου & μαλλιών, bath bombs και αφρόλουτρα.

  4. ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ STICKS ή και ΚΕΡΙΑ. Δεν ξέρουμε τι βάζουν μέσα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα τα λατρέψει κάθε μανούλα. Εάν δεν είσαι expert στα αρώματα, η βανίλια, το πορτοκάλι και η λεβάντα είναι από τις πιο safe επιλογές.

  5. Ένα ιδιαίτερο τετράδιο που θα μπορούσε να κάνει βιβλίο συνταγών -bonus για εσένα, αφού θα σου χρησιμεύσει σίγουρα!

  6. Εάν στο επιτρέπει το budget σου, μπορείς να της πάρεις μια σκούπα ρομπότ. Ξέρουμε πως την βοηθάς κι εσύ στο σκούπισμα, αλλά ας έχει και κάποιο πιο μόνιμο βοηθό.

  7. Για εσένα που είσαι πιο συναισθηματικός/-η, ένα μεγάλο κάδρο που να παίρνει πολλές φωτογραφίες σας, θα την συγκινήσει πολύ. Στις μέρες μας υπάρχουν και smart συσκευές-κάδρα που παίρνουν τις φωτογραφίες ψηφιακά και μπορούν και τις εναλλάσσουν!
Comments


bottom of page