Είναι «της μόδας», πολλοί διαιτολόγοι την προτείνουν σε διάφορες παραλλαγές και τελευταία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής κυρίως επειδή ακυρώνει το γνωστό «άντε να χάσω κανένα κιλό για να φάω επιτέλους»…
Ο λόγος για την λεγόμενη «διαλειμματική δίαιτα» που προβλέπει διαστήματα νηστείας και φαγητού να εναλλάσσονται καθημερινά ή έστω εβδομαδιαία, κατευνάζοντας την «λύσσα» για τροφή όταν αρχίζει να λειτουργεί το «στερητικό» σύνδρομο…
Τρως, δεν τρως για μερικές ώρες, ξανατρώς κοκ… Αυτό είναι. Και έχει αποτέλεσμα. Αλλά όπως όλες οι δίαιτες του κόσμου, έχει κανόνες αλλά έχει και «παραβάτες». Και μπορεί μερικές παραβάσεις να συγχωρούνται αλλά όταν τα λάθη γίνονται επανειλημμένα, και η δίαιτα ακυρώνεται και ο κόπος πάει χαμένος και ο ενδιαφερόμενος χάνει την πίστη του γιατί θεωρεί πως ενώ τα κάνει όλα καλά, τελικά δεν χάνει βάρος.
Ας δούμε τι εστί τελικά διαλειμματική δίαιτα και ποια τα ασυγχώρητα λάθη, μέσα από ένα άρθρο της διατροφολόγου – διαιτολόγου Πελαγίας Δαμιανού το οποίο δημοσιεύεται στο vita4you.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ;
Μία από τις πιο διαδεδομένες τάσεις στη διατροφή είναι η διαλειμματική δίαιτα. Πρόκειται για εναλλαγή των περιόδων σίτισης και νηστείας με τις “ευκαιρίες” για φαγητό να περιορίζονται σε συγκεκριμένα χρονικά παράθυρα.
Συνήθως, υπάρχουν 8 ώρες όπου επιτρέπεται η κατανάλωση γευμάτων και ακολουθούν 16 ώρες νηστείας, ενώ κάποιοι επιλέγουν να νηστέψουν μόνο 1-2 ημέρες την εβδομάδα (δίαιτα 5:2), όμως με πολύ μεγάλη ή πλήρη αποχή από το φαγητό!
Το μοτίβο αυτό φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό, όπως απώλεια βάρους, μείωση της κούρασης και καλύτερο επίπεδο υγείας, μιας και η νηστεία αναγκάζει τα κύτταρα σε αυτοφαγία και επιδιόρθωση τυχόν βλαβών.
Η διαλειμματική νηστεία – όπως είναι επίσης γνωστή – φαίνεται να μας προστατεύει από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτης τύπου 2, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου κ.ά.(1)
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτά τα οφέλη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον προγραμματισμό της μιας και πολλοί πέφτουν σε λάθη, είτε εν αγνοία τους, είτε από επιπολαιότητα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τον επιθυμητό αποτέλεσμα
ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΣΥΧΝΌΤΕΡΑ ΛΆΘΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΉ ΔΊΑΙΤΑ;
1. Δεν επιλέγεις το σωστό πρόγραμμα για εσένα
Υπάρχουν διάφορα μοτίβα διαλειμματικής δίαιτας, για να διαλέξεις. Είναι σημαντικό να βρεις κάτι που να ταιριάζει στην καθημερινότητά σου και τους ρυθμούς της ζωής σου. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να μην το τηρήσεις σωστά ή να το παρατήσεις.
Οι πιο γνωστοί τύποι διαλειμματικής νηστείας είναι:
16/8: όπως αναφέραμε επιλέγετε 8 ώρες μέσα στη μέρα, όπου μπορείτε να καταναλώσετε τα γεύματά σας και τις υπόλοιπες 16 (συνήθως βράδυ) κάνετε αποχή από τροφές και θερμιδογόνα ροφήματα.
Δίαιτα 5:2: επιλέγετε 2 ημέρες της εβδομάδας, όπου λαμβάνετε πολύ λίγες θερμίδες (500-600). Τις υπόλοιπες τρώτε κανονικά.
Νηστεία σε εναλλασσόμενες ημέρες: εδώ εναλλάσσονται ημέρες όπου τρώμε κανονικά, με ημέρες όπου λαμβάνουμε το 25% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας.
Eat stop eat: πρόκειται για 24ωρη νηστεία μια ή δυο φορές την εβδομάδα.
Δίαιτα του πολεμιστή: εδώ ο ποιητής μας πάει πίσω, την εποχή που οι πολεμιστές έτρωγαν ελάχιστα για 20 ώρες και τις υπόλοιπες 4 παρα..έτρωγαν! Στην πράξη συγκεντρώνεις τα γεύματα της ημέρας μέσα σε 4 ώρες.
Τι να κάνεις:
Μπορείς να πειραματιστείς με τις διάφορες επιλογές ή με διαφορετικά ωράρια, μέχρι να εντοπίσεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα και σε κάνει να νιώθεις καλά.
2. Δεν κάνεις ομαλή μετάβαση
Εάν μέχρι χθες συνήθιζες να τρως κάθε 3 ώρες και να τσιμπολογάς και κάτι στα ενδιάμεσα, καταλαβαίνεις ότι η αυστηρή τήρηση του 8ωρου ή η πλήρης αποχή από την πρώτη μέρα θα εξαντλήσει την υπομονή σου, τα νεύρα σου και την αισιοδοξία σου γι’ αυτή τη δίαιτα, μιας και θα νιώθεις συνέχεια πεινασμένος! (3)
Τι να κάνεις:
Είναι προτιμότερο να κάνεις σταδιακά τις αλλαγές προς την κατεύθυνση που θέλεις π.χ. να ξεκινήσεις με 10 ή 11 ώρες όπου θα έχεις συχνά γεύματα. Ένα καλό “παράθυρο” είναι 10 π.μ. – 8 μ.μ.
3. Καταναλώνεις πολλές θερμίδες!
Πολλοί είναι αυτοί που παρεξηγούν τη γενική ιδέα αυτής της δίαιτας. Έτσι, καταφεύγουν σε υπερκατανάλωση τροφών τις “επιτρεπόμενες” ώρες, πιστεύοντας ότι το δικαιούνται ή ότι μπορούν να φάνε ότι λαχταρούν! Άλλοι πάλι, νιώθουν έντονη πείνα μετά τη φάση της νηστείας και καταναλώνουν γρήγορα πολλές θερμίδες, χωρίς να το καταλαβαίνουν.
Τι να κάνεις
Προσπάθησε να καταναλώσεις αργά τα γεύματα, μασώντας τα καλά – ειδικά το πρώτο – μιας και θέλει περίπου 20’ να πάρει ο εγκέφαλος το σήμα ότι έχεις αρχίσει να χορταίνεις.
Ακόμη, μπορείς να πιεις νερό ή τσάι πριν το γεύμα, καθώς θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο γρήγορα χορτάτος.
4. Κάνεις υπερβολικά αυστηρή δίαιτα
Συχνά, μέσα στον ενθουσιασμό μας ή την ανυπομονησία μας να χάσουμε κιλά, φτάνουμε στα άκρα, καταναλώνοντας πολύ λίγες θερμίδες. Όμως, εκτός από γρήγορη απώλεια λίπους, θα έχεις και γρήγορη απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, κάτι που δεν το θέλεις.
Παράλληλα, δεν θα μπορεί το σώμα σου να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ενώ ο κίνδυνος να ξαναβάλεις απότομα κιλά με το που σταματήσεις τη δίαιτα, είναι πολύ υπαρκτός.
5. Δεν διαλέγεις τις σωστές τροφές
Συχνά παρανοούμε, πιστεύοντας ότι με αυτή τη δίαιτα μπορούμε να φάμε ότι θέλουμε. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η κατανάλωση έτοιμων τροφίμων (junk food), γλυκών ή επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. μπσικότα) και κρεάτων (π.χ. λουκάνικα), θα δυσκολέψει την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα, αλλά και ένα υγιές σώμα.
Τι να κάνεις
Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ολικής άλεσης δημητριακά, ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, όσπρια και φυσικά πολλά φρούτα και λαχανικά.
6. Ξεχνάς την ενυδάτωση του οργανισμού σου
Το νερό είναι από τα πιο σημαντικά, που δεν θα πρέπει να παραλείπουμε ή να ξεχνάμε μέσα στη μέρα. Η άφθονη κατανάλωσή του, ειδικά κατά τις ώρες της νηστείας, θα σε βοηθήσει να νιώθεις χορτάτος, ενώ το σώμα σου θα λειτουργεί πολύ καλύτερα χωρίς να κινδυνεύει να αφυδατωθεί.
Τι να κάνεις
Προσπάθησε να καταναλώνεις 2-3 λίτρα νερού ή αφεψημάτων μέσα στη μέρα (ανάλογα με το βάρος σου, την εποχή και το επίπεδο άθλησης). Αν το βρίσκεις βαρετό ή ανέφικτο, βρες έξυπνες λύσεις με κομμάτια φρούτων μέσα στο νερό σου ή αφεψήματα με βότανα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαλέγουν ζωμό κρέατος, για τα πολλά θρεπτικά συστατικά που τους προσφέρει!
Προσοχή: ο καφές αφυδατώνει, γι’ αυτό μετά την κατανάλωσή του θυμήσου να πιεις ένα ποτήρι νερό.
7. Πίνεις αναψυκτικά & ποτά
Αν ανήκεις σε αυτούς που νομίζουν ότι τα αναψυκτικά ή τα ποτά, επειδή είναι υγρά, δεν αποτελούν και κανένα σοβαρό παράπτωμα σε μια δίαιτα, σου έχουμε νέα: είναι από τα πιο θερμιδογόνα και μάλιστα με “κενές” θερμίδες, δηλαδή από αυτές που δεν σου προσφέρουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Ακόμη, έχουν τόσο έντονη γλυκιά γεύση, που όταν έρθει η ώρα να φας κάποιο φρούτο θα σου φανεί μάλλον άνοστο και άγλυκο.
Τι να κάνεις:
Αντικατέστησέ τα με νεράκι, τσάι βοτάνων ή smoothies.
8. Κάνεις έντονη γυμναστική τη λάθος ώρα
Πολλές φορές, όσοι κάνουν δίαιτα καταφεύγουν την ίδια περίοδο και σε έντονη γυμναστική. Όμως, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο αν το δοκιμάσεις σε ώρες που νηστεύεις και μακριά από το επόμενο γεύμα. Μην ξεχνάς ότι το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια για να τα καταφέρει στην άθληση, και αυτή την παίρνει μόνο μέσα από τροφές. Ακόμη, χρειάζεται να αναπληρώσει τις αποθήκες του μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής.
Τι να κάνεις:
Αθλήσου, όμως επέλεξε προσεκτικά την ώρα που θα το κάνεις. Είναι σημαντικό να μην εξαντληθείς.
Προσοχή: Η άθληση είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια του fasting, μιας και βοηθά να διατηρηθεί ή ακόμα και να αυξηθεί η μυϊκή μάζα.
9. Δεν κάνεις καλό ύπνο
Ο ύπνος είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ισορροπία και την υγεία του οργανισμού μας. Βοηθά το νευρικό μας σύστημα, αλλά και στη φυσιολογική έκκριση ορμονών. Δεν ξεχνάμε ότι ο βασικός σκοπός μιας δίαιτας θα πρέπει να είναι η γενική μας υγεία, και ένας ελλειπής ή διαταραγμένος ύπνος δεν βοηθά σε αυτό.
Τι να κάνεις:
Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο και την ξεκούρασή σου. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-9 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βρες μια ρουτίνα και ακολούθησέ την, μιας και είναι αρκετά σημαντικό να κοιμάσαι και να ξυπνάς σταθερές ώρες. Ακόμη, φρόντισε να είσαι σε σκοτεινό δωμάτιο και απέφυγε τις οθόνες 1-2 ώρες πριν κοιμηθείς.
10. Τα παρατάς…
Αν σου έρχεται να τα παρατήσεις κάθε φορά που κάνεις ένα παράπτωμα, πιστεύοντας ότι αυτό το στυλ διατροφής δεν είναι για σενα, μην πανικοβάλλεσαι. Αν έφαγες ένα γεύμα σε ώρα που δεν έπρεπε ή κατανάλωσες κάποια ανθυγιεινή λιχουδιά, αυτό δεν ακυρώνει την όλη προσπάθειά σου.
Τι να κάνεις:
Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο του να προσαρμοστεί στη νέα αυτή συνήθεια. Το να είσαι πολύ αυστηρός με τα ωράρια μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος. Γι’ αυτό διατήρησε ένα βαθμό ευελιξίας ή εναλλακτικά δοκιμάστε έναν άλλον τύπο διαλειμματικής νηστείας που θα σου ταιριάζει καλύτερα ή ακόμη καλύτερα απευθυνθείτε σε ειδικό για καθοδήγηση.
Θυμηθείτε: οι απόψεις των ειδικών διίστανται σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία. Φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τις συμβατικές δίαιτες για απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι για όλους. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό εάν έχετε κάποιο θέμα υγείας και μην ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας!
Comments