top of page

Δεν έχει σημασία να θέλουμε να φερθούμε πιο οικολογικά. Πλέον, πρέπει να το κάνουμε…

Οι φετινές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής χτυπούν – ακόμη και για τους πιο δύσπιστους – καμπανάκια ανησυχίας και μας δείχνουν έναν «δρόμο» φιλικότερο προς το περιβάλλον… Όλοι πρέπει να αλλάξουμε, έστω και σε μικρό βαθμό, την καθημερινότητα, την οικολογική συμπεριφορά και το σεβασμό μας στο οικοσύστημα. Αλλιώς θα μένουμε να λυπόμαστε πυροπαθείς και πλημμυροπαθείς που θα βλέπουμε στις ειδήσεις, θα οργιζόμαστε με δημάρχους, περιφερειάρχες και υπουργούς μέχρι που θα πεινάσουμε γιατί θα έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες και θα κινδυνέψουμε κι εμείς οι ίδιοι από την αντίδραση του πλανήτη στην ακραία οικολογική αδιαφορία μας.


Πως μπορούμε λοιπόν να φερθούμε λίγο πιο φιλικά στο οικοσύστημα; Πως μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας ώστε να βάλουμε ένα λιθαράκι κι εμείς στον αγώνα να μην μας καταπιούν τα ακραία και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα;



ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Κάθε φορά που δεν γυρίζουμε το κλειδί σε μια μηχανή εσωτερικής καύσης, όπως του αυτοκινήτου μας, μειώνουμε τους ρύπους που μολύνουν την ατμόσφαιρα. Διερευνήστε την δυνατότητά σας να χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς – αν και αυτό είναι τραγικά δύσκολο στις Ελληνικές μεγαλουπόλεις – ή να εντάξετε στην ζωή σας το ποδήλατο (παραδοσιακό ή ηλεκτρικό). Και να διδάξετε στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο… Μπορείτε ακόμη – όταν μετακινείστε προς την εργασία σας – να συμφωνήσετε με κάποιον συνάδελφο εναλλάξ μετακίνηση με ένα αυτοκίνητο. Αν το σηκώνουν τα οικονομικά σας, αντικαταστήστε το αυτοκίνητό σας με ένα ηλεκτρικό ή έστω υβριδικό. Ειδικά αν το όχημά σας είναι παλαιάς τεχνολογίας και εκπέμπει πολλούς ρύπους. Προτιμήστε έναν μικρό περίπατο αντί για βόλτα με το αυτοκίνητο.


Διαβάστε εδώ 6 συμβουλές για ταξίδια με οικολογική συνείδηση: https://www.travel.gr/how_to_travel/sustainable-travelling-6-symvoyles-gia-taxidia-me-oikolog/


ΝΕΡΟ

Το νερό εξακολουθεί ευτυχώς να είναι ένα αγαθό που έχει σχετικά χαμηλό κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτός δεν είναι όμως λόγος για να το ξοδεύετε αλόγιστα. Αλλάξτε την καθημερινότητά σας, μειώνοντας το χρόνο που περνάτε στο ντουζ. Κλείνοντας την βρύση κατά το ξύρισμα, επιλέγοντας καζανάκια νέας τεχνολογίας με επιλογή μειωμένης ποσότητας νερού. Πλύνετε φρούτα και λαχανικά σε ένα μπωλ με νερό και όχι κάτω από την τρεχούμενη βρύση. Αγοράστε πλυντήρια ρούχων και πιάτων με χαμηλή κατανάλωση νερού. Μην ποτίζετε με το λάστιχο αλλά με ποτιστήρι. Μην πλένετε τα μπαλκόνια σας με διαρκώς τρεχούμενο νερό. Ελέγξτε τα υδραυλικά σας για διαρροές… Ακόμη κι ένα λίτρο νερού αν εξοικονομούσαμε όλοι μας σε μια μέρα, θα κάναμε τεράστιο καλό στον πλανήτη!


ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ραγδαία αύξηση στην τιμή του ρεύματος, από την έναρξη του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου που έφερε τα πάνω – κάτω στην παραγωγή ενέργειας, απέδειξε ότι μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωσή μας σε ρεύμα… Οι περισσότεροι δεν αφήναμε πια όλα τα φώτα ανοιχτά στο σπίτι, αλλάξαμε τις συμβατικές λάμπες σε λυχνίες Led, αγοράσαμε λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές και τρέχαμε να κλείσουμε το θερμοσίφωνο αμέσως μόλις τελείωνε το μπάνιο του και το τελευταίο μέλος της οικογένειας. Χιλιάδες έσπευσαν να αλλάξουν τον θερμοσίφωνά τους με έναν ηλιακό αξιοποιώντας την κρατική επιδότηση. Ας το συνεχίσουμε… Ας μην επιστρέψουμε στις παλιές κακές συνήθειες επειδή έπεσε η τιμή στο ρεύμα. Δεν είναι ανάγκη να καίμε θερμαντικά ή air condition όλο το βράδυ. Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος σε κάθε σας βήμα και το όφελος δεν θα είναι μόνο για το πορτοφόλι σας αλλά και για το σπίτι μας, τη «γη» μας…


Ακολουθούν συμβουλές για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από άρθρο του ieidiseis.gr:


11 συμβουλές για την ηλεκτρική κουζίνα

Εστίες

  • Φρόντιζε τα μαγειρικά σου σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σπαταλάς 20-30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεσαι.

  • Βάλε στην καθημερινότητα σου τη χύτρα ταχύτητας, καθώς σου εξοικονομεί έως και 60% ρεύμα και χρόνο.

  • Σκέπαζε την κατσαρόλα με το καπάκι της όταν βράζεις νερό, καθώς έτσι επέλθει πιο γρήγορα ο βρασμός.

  • Προτίμησε τη χαμηλή φωτιά. Επομένως, μόλις το φαγητό πάρει μια καλή βράση, μπορείς να χαμηλώνεις τη φωτιά και να το αφήνεις να σιγοβράσει έως ότου ετοιμαστεί.

  • Κλείνε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Η θερμοκρασία που ήδη υπάρχει είναι αρκετή για να τελειώσει το μαγείρεμα του φαγητού.

  • Προτίμησε μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.

Φούρνος

  • Ο τακτικός καθαρισμός του φούρνου αυξάνει την απόδοσή του.

  • Κάνε προθέρμανση λίγα λεπτά πριν από τη χρήση του και μην τον αφήνεις να καίει άδειος.

  • Ρύθμισε τον φούρνο σου στη θερμοκρασία που χρειάζεσαι και όχι μεγαλύτερη.

  • Χρησιμοποίησε τη λειτουργία του θερμού αέρα για να μαγειρέψεις 2 φαγητά ταυτόχρονα (ένα σε κάθε σχάρα) και μην ανοίγεις άσκοπα την πόρτα, όταν είναι σε λειτουργία, γιατί έτσι χάνεται το 20% της θερμότητας.

  • Αν θες να ζεστάνεις μικρές ποσότητες φαγητού, προτίμησε ένα κατσαρολάκι με κλειστό καπάκι, αντί να ανάψεις ολόκληρο τον φούρνο.

8 tips για το ψυγείο

  • Φρόντισε το ψυγείο να βρίσκεται μακριά από το καλοριφέρ, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη με πολύ ήλιο.

  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Έτσι θα αποφύγεις την υπερβολική ψύξη και μπορεί να εξοικονομήσεις έως και 15% ηλεκτρική ενέργεια.

  • Άφησε τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο και κατά περιόδους ξεσκόνισε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του.

  • Μην καλύπτεις τα κενά εξαερισμού του.

  • Τα ψυγεία τελευταίας τεχνολογίας κάνουν αυτόματη απόψυξη. Ωστόσο αν το δικό σου δεν διαθέτει, συνιστάται μια τακτική απόψυξη, γιατί ένα στρώμα πάγου πάχους 5χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%. Μην ανοίγεις συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάς πολλή ώρα ανοικτή.

  • Τσέκαρε αν το λάστιχο της πόρτας είναι καθαρό και αν εφαρμόζει καλά.

  • Για λόγους υγείας και οικονομίας μην τοποθετείς ζεστά φαγητά στον θάλαμο ψύξης.

  • Όταν λείπεις από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζε το ψυγείο από την πρίζα, άδειαζε το περιεχόμενο του και άφηνε την πόρτα ανοικτή για να αερίζεται.

8 «πράσινες» λύσεις για το πλυντήριο πιάτων και ρούχων

  • Κάνε πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητο.

  • Χρησιμοποίησε χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή ακόμα και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με αυτόν τον τρόπο το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό.

  • Προτίμησε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα.

  • Μη βάζεις σε λειτουργία ένα μισοάδειο πλυντήριο.

  • Όταν έχει ήλιο, άπλωνε τα ρούχα να στεγνώσουν αντί να τα βάζεις στο στεγνωτήριο.

  • Προτίμησε το πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, γιατί αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.

  • Μία καλή λύση είναι να συνδέσεις τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Κάνει μέχρι και +55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.

  • Προτίμησε να βάζεις πλυντήριο τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και σε οικονομικό πρόγραμμα.

Οι 3 «έξυπνες» κινήσεις για τον θερμοσίφωνα

Η καλύτερη επιλογή είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε:

  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.

  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.

  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Ηλεκτρικές συσκευές σε αναμονή

Μην αφήνεις τις συσκευές που δε χρησιμοποιείς, όπως η τηλεόραση, το DVD, ο εκτυπωτής, ο φορτιστής ή το στερεοφωνικό σε κατάσταση αναμονής (stand-by), καθώς ακόμα και έτσι συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ

Θα έχετε παρατηρήσει ότι πλέον, έχετε την επιλογή της χάρτινης σακούλας κατά τις αγορές σας. Αποφύγετε την χρήση πλαστικών σε κάθε τους μορφή. Ακόμη κι αν τα χάρτινα καλαμάκια αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά και επιμένετε να αγοράζετε πλαστικά, μην τα πετάτε μετά από μία χρήση. Επαναχρησιμοποιήστε τα. Αποφύγετε να προμηθεύεστε προϊόντα σε πλαστικές συσκευασίες και προτιμήστε τις γυάλινες ή τις χάρτινες. Κάθε κομματάκι πλαστικό που δεν πετάτε στα σκουπίδια είναι ένα μεγάλο κέρδος για το οικοσύστημα.


Δες δέκα συμβουλές από την Greenpeace για να μειώσεις το πλαστικό σου αποτύπωμα: https://www.greenpeace.org/greece/issues/plastika/2957/10-exipnes-simboules/


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Προσπαθήστε να ξεκινήστε να ανακυκλώνετε τα απορρίμματά σας. Στην Ελλάδα η ανακύκλωση είναι σε τραγικά χαμηλά ποσοστά κυρίως επειδή δεν υπάρχουν και οι υποδομές που απαιτούνται. Μπορείτε ωστόσο να το κάνετε. Χωρίστε τα απορρίμματά σας σε οργανικά (υπολείμματα φαγητών) – πλαστικά – γυαλί και χάρτινα. Συγκεντρώστε τα σε 4 σακούλες και μεταφέρετέ τα με το αυτοκίνητο στους κοντινότερους ειδικούς κάδους που δυστυχώς δεν υπάρχουν παντού, σε όλες τις γειτονιές… Μάθετε στα παιδιά σας να ανακυκλώνουν. Ποτέ μην πετάτε μπαταρίες ή χαλασμένες και παλιές ηλεκτρονικές συσκευές στα σκουπίδια. Υπάρχουν κοντά στην περιοχή σας, ειδικά σημεία ανακύκλωσης που μπορείτε να βρείτε με ένα απλό googlάρισμα στο κινητό σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταφέρουμε να διαδώσουμε την νοοτροπία της ανακύκλωσης!

Βρες εδώ σημεία ανακύκλωσης δίπλα στο σπίτι σου: https://grecycle.gr/


FOOD WASTE

Η πληγή της εποχής μας… Η σπατάλη φαγητού, η υπερκατανάλωση που οδηγεί τα φρούτα μας σε αποσύνθεση επειδή πήραμε πολλά και δεν προλάβαμε να τα καταναλώσουμε, μαγειρεμένα φαγητά να μουχλιάζουν στο ψυγείο και μετά να θέλουν πέταμα, χυμοί, γάλατα και γιαούρτια που αλλοιώνονται και καταλήγουν στον κάδο με τα σκουπίδια. Αν σας μουχλιάσει το γιαούρτι, την επόμενη φορά αγοράστε λιγότερα γιαούρτια, αν σας χαλάσουν τα φρούτα, πάρτε μικρότερες ποσότητες… Και αν τα παιδιά δεν τρώνε δεύτερη μέρα το ίδιο φαγητό, ξαναμαγειρέψτε το! Υπάρχουν χιλιάδες συνταγές για να κάνετε κάτι διαφορετικό με το αρνάκι που περίσσεψε, με τα μακαρόνια που έμειναν, με το στήθος κοτόπουλου που δεν θέλει να φάει κανείς… Και στα εστιατόρια όμως, μην παραγγέλνετε πολύ μεγάλες ποσότητες που το κατάστημα θα αναγκαστεί να πετάξει… Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να μειώσουν τις ποσότητες φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια, όχι μόνο ο πλανήτης αλλά και οι κοινωνίες μας θα είχαν τεράστια οφέλη!


Δώρισε το φαγητό που σου περίσσεψε εδώ: https://www.boroume.gr/

Comments


bottom of page