«Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες» ΟΗΕ, 2015
Πότε καθιερώθηκε
Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».
Τι συμβαίνει σήμερα
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).
Γυναίκες που άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο
Για πολύ καιρό οι τομείς STEM (science, technology, engineering, mathematics) έχουν διαμορφωθεί από την άνιση πρόσβαση γυναικών και κοριτσιών στην εκπαίδευση, τις τεχνολογίες και τις ηγετικές θέσεις. Αυτό οδήγησε αμέτρητα λαμπερά γυναικεία μυαλά μακριά από την σταδιοδρομία τους στους τομείς STEM και επιβράδυνε την πρόοδο τους.
Παρά τα εμπόδια, δημιουργικές γυναίκες πιέζουν τα όρια της επιστημονικής γνώσης και αναζητούν λύσεις σε πολύπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις κάθε μέρα. Το έργο τους έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και οι ιστορίες τους αξίζει να ειπωθούν και να επαναλαμβάνονται.
Ty Youyou
Χημικός φαρμάκων της οποίας η έρευνα για την θεραπεία της ελονοσίας έχει τις ρίζες της στην αρχαία κινέζικη ιατρική. Η ανακάλυψη της αρτεμισινίνης, μιας ένωσης που μειώνει γρήγορα τον αριθμό των παρασίτων πλασματρίου στο αίμα των ασθενών ελονοσία, έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. «Κάθε επιστήμονας ονειρεύεται να κάνει κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο.» Το 2015 απονεμήθηκε στην ίδια και σε δύο συναδέλφους της από κοινού το βραβείο Nobel Φυσιολογίας και Ιατρικής, καθιστώντας την πρώτη βραβευμένη με Nobel Kινέζα σε αυτήν την κατηγορία και την πρώτη Kινέζα που λαμβάνει ένα βραβείο Nobel σε οποιαδήποτε κατηγορία.
Kiara Nirghin
«Από τότε που ήμουν μικρή με ενδιέφερε να κάνω ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσε ο κόσμος» δήλωσε η δεκαεννιάχρονη νικήτρια του Science Fair 2016 της Google, για την δημιουργία ενός υπέρ-απορροφητικού πολυμερούς που μπορεί να διατηρήσει πάνω από 100 φορές την μάζα του και που ενδεχομένως να φέρει επανάσταση στην διατήρηση του νερού και την διατήρηση των καλλιεργειών στις περιόδους ξηρασίας. Ακόμα καλύτερα είναι χαμηλού κόστους και βιοδιασπώμενο, φτιαγμένο από φλούδες πορτοκαλιού και αβοκάντο.
Katherine Johnson
Μαθηματικός της οποίας οι υπολογισμοί ήταν απαραίτητοι για την εξερεύνηση του διαστήματος από της ΗΠΑ. Ως επιστήμονας της NASA, υπολόγισε τροχιές, παράθυρα εκτόξευσης και πορείες επείγουσας επιστροφής, που οδήγησαν τους πρώτους αστροναύτες των ΗΠΑ στο διάστημα και την τροχιά της γης.
Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές και ήταν μία από τις λιγοστές αφροαμερικανές που εργάζονταν στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA.
Marie Curie
Ήταν φυσικός και χημικός της οποίας η έρευνα για την ραδιενέργεια έθεσε τις βάσεις για την σύγχρονη πυρηνική επιστήμη, από τις ακτίνες Χ έως την ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Nobel και η πρώτη που κέρδισε δύο βραβεία Nobel σε διάφορες επιστήμες.
Δεν γνώριζε τους κινδύνους που ενέχει η έρευνας της. Τελικά πέθανε από ασθένεια που σχετίζεται με την ακτινοβολία, αλλά οι ανακαλύψεις της συνεχίζουν να σώζουν ζωές μέχρι σήμερα.
«Τώρα είναι η στιγμή να καταλάβουμε περισσότερα, ώστε να φοβόμαστε λιγότερο.»
Marcia Barbosa
Βραζιλιάνα φυσικός, γνωστή για την έρευνά της σχετικά με τις πολύπλοκες δομές του μορίου του νερού. «Το νερό είναι περίεργο», λέει. Η Marcia Barbosa πιστεύει ότι οι ανωμαλίες του μορίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων έλλειψης γλυκού νερού. Έχει αναπτύξει μία σειρά προτύπων των ιδιοτήτων του νερού, και το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο της UNESCO για τις Γυναίκες στην Eπιστήμη. Αποφασισμένη να εξισορροπήσει τις ευκαιρίες για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στις STEM επιστήμες, έχει διοργανώσει μια σειρά από συνεδρία για τις γυναίκες στη φυσική. Με τον ενεργό της ακτιβισμό, δείχνει την υποστήριξη της για την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες.
Segenet Kelemu
Μοριακή φυτοπαθολόγος, η έρευνα αιχμής της οποίας αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους μικροκαλλιεργητές του κόσμου να καλλιεργούν περισσότερα τρόφιμα και να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Μεγάλωσε σε μια φτωχή και αγροτική οικογένεια στην Αφρική και ήταν η πρώτη γυναίκα από την περιοχή της που πήρε πτυχίο πανεπιστημίου. Μετά από χρόνια σπουδών και εργασία στο εξωτερικό επέστρεψε στην Αφρική για να οδηγήσει μια νέα γενιά επιστημόνων. Βραβεύτηκε με το βραβείο της UNESCO Γυναίκα στην Επιστήμη το 2014, ονομάστηκε μία από τις 100 γυναίκες της Αφρικής με τη μεγαλύτερη επιρροή από την Forbes Africa και εξελέγη μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών το 2015.
Maryam Mirzakhani
Ως κορίτσι μεγαλώνοντας Τεχεράνη του Ιράν, ονειρεύτηκε αρχικά να γίνει συγγραφέας. Δεν ήταν μέχρι τα χρόνια του γυμνασίου που ανακάλυψε το ταλέντο της για τα μαθηματικά, το μάθημα στο οποίο θα αποτύπωνε την δημιουργικότητα και την διάνοιά της για το υπόλοιπο της ζωής της.
Το 1994 έγινε η πρώτη φοιτήτρια που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα κερδίζοντας 41 από 42 βαθμούς και το 2015 επέστρεψε για να κερδίσει με το απόλυτο σκορ!
Τι έχουν να μας πουν οι σημερινές γυναίκες στις STEM
Ανακαλύπτοντας σύγχρονες γυναίκες στην επιστήμη, πήραμε έμπνευση από το παρακάτω βίντεο της Unicef και μιλήσαμε με μια νέα φοιτήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
(UNICEF αφιέρωμα)
Μας μιλάει η Ελευθερία Πουρνάρα, φοιτήτρια στο Χημικών Μηχανικών, Μετσόβιο Πανεπιστήμιο
«Η φύση είναι ο πρώτος και ο πιο δημιουργικός μηχανικός, συνθέτοντας τα πάντα από το τίποτα. Αν πάρουμε μόνο το κύτταρο ως παράδειγμα, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια μικρογραφία ενός εργοστασίου που παρέχει όλα τα απαραίτητα για την ύπαρξη της ζωής.
Ως φοιτήτρια χημικής μηχανικής, είμαι πολύ περήφανη που προσθέτω άλλη μία γυναικεία μορφή στον τομέα των θετικών επιστημών, γιατί έτσι συμβάλλω στην εξάλειψη παλαιότερων πεποιθήσεων ότι το πολυτεχνείο είναι για άνδρες και ότι δεν έχουν θέση οι γυναίκες.
Υπάρχει αρκετό περιθώριο στην αντιστάθμιση του χαρακτηρισμού «ανδροκρατούμενο πεδίο», παρά την αντικειμενική αύξηση του γυναικείου πληθυσμού στην επιστημονική κοινότητα. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε όλους τους ανθρώπους ισάξια να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες γιατί το σύμπαν δεν έχει φύλο.»
πηγές:
OHE
UNESCO
Comments