top of page

Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια

Ενάντια στην οπαδική βία, αναγνωρίζουμε το έργο της Urban Act και της “Δομής Εις το Όνομα του Άλκη” και ενισχύουμε τη δράση τους!


Το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτήρια» της Urban Act, υποστηρίζει το έργο της «Δομής Εις το Όνομα του Άλκη», ζωγραφίζοντας εικόνες συνύπαρξης, σεβασμού και αλληλεγγύης με θέμα «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει!». Με το πέρας της 1ης τοιχογραφίας, η οποία υλοποιήθηκε στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, το πρόγραμμα επεκτείνει τη δραστηριότητα του με την υλοποίηση της επόμενης τοιχογραφίας στον 4ο και 11ο Δημοτικό σχολείο Συκεών. Με την φιλοξενία και στήριξη των Δ/νσεων των σχολείων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στοχεύοντας στην προώθηση του μηνύματος όσο πιο ενεργά γίνεται. Η OK! Anytime Markets AE και τα OK! Grocery, πιστοί στο όραμα της εταιρείας «Για να είμαστε όλοι ΟΚ!», αναγνωρίζουν το έργο της Urban Act και της “Δομής Εις το Όνομα του Άλκη” και ενισχύουν τη δράση τους, χορηγώντας το πρόγραμμα.

Είναι γνωστή η προσομοίωση της σημειολογίας στο γήπεδο με την τελετουργία του πολέμου. Φωνές, τραγούδια, συνθήματα στοχεύουν στην κατάπτωση του αντιπάλου, οδηγώντας στην απόλυτη ταύτιση με την ομάδα και τελικά στην αγελοποίηση. Στη χώρα μας, ο πλημμελής ρόλος των φορέων διαπαιδαγώγησης έχει παραμελήσει τον αθλητισμό και έτσι δημιουργούνται καταστάσεις που απομακρύνουν τους ανθρώπους από το αθλητικό ιδεώδες.


Έτσι, το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» δημιουργεί δημόσιες τοιχογραφίες και συμμετοχικές δράσεις μαθητών με στόχο την ενίσχυση του πνεύματος ενάντια στην οπαδική βία και εν γένει ενάντια στη βία.


Η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη» δημιουργήθηκε με στόχο να μην ξεχαστεί η δολοφονία του Άλκη, να αποτελέσει σύμβολο αλλαγής, να υποστηρίξει τα θύματα της οπαδικής βίας και να αλλάξει η οπαδική κουλτούρα στην Ελλάδα. Στη σκέψη όλων είναι να φυτευθούν οι σπόροι της ενσυναίσθησης, του σεβασμού, της διαφορετικότητας, της συνύπαρξης. Και δεν υπάρχει καταλληλότερο πεδίο δράσης για αυτό από τα παιδιά... Γιατί τα παιδιά μπορούν να μάθουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.


Η UrbanAct για πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία ανά την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που εκπέμπουν μηνύματα, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές που συμβάλλουν στη γνώση, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στη χαρά της ζωής και της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας.


Στις 22 Μαρτίου οι δύο φορείς διοργάνωσαν και υλοποίησαν μια ομιλία στο αμφιθέατρο του 4ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών με τη συμμετοχή γονιών και εκπαιδευτικών στην διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι σκοποί και η λειτουργία της Δομής Εις το Όνομα του Άλκη, και της UrbanAct, μια "ένταξη" στις έννοιες της αθλητικής βίας και συζήτηση για τους τρόπους αντίδρασης και πρόληψης από τους γονείς.


Για την τοιχογραφία στο 4ο και 11ο δημοτικό ο καλλιτέχνης LifeInColour αναφέρει:

“To σχέδιο μου μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Εδώ εμφανίζονται δύο παιδιά που πάνε να παίξουν ποδόσφαιρο. Το “περιβάλλον” είναι κάπου στην επαρχία, αρκετά ειρηνικό και το κλίμα ανάμεσα στα παιδιά σχεδόν αδελφικό. Τα παιδιά όπως παρατηρούμε δεν φοράνε φανέλα κάποιας ομάδας. Αυτό το γεγονός δίνει έμφαση στην χαρά του παιχνιδιού, της αξία της ενότητας και του αθλήματος.


Κοιτώντας κάποιος αυτή την εικόνα μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι τα παιδιά πάνε να παίξουν σε κάποιο γήπεδο το οποίο είναι πιθανόν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς να τους πτοεί η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν αλλά βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την επιθυμία για άθληση και παιχνίδι. Τότε που το ποδόσφαιρο ήταν η αφορμή να αναπτύξεις φιλίες, για να διασκεδάσεις και να αθληθείς”.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Γραφείου Παιδείας και των σχολικών επιτροπών, την φιλοξενία και στήριξη των Δ/νσεων του 4ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.


Χορηγοί οι εταιρείες Ok! Grocery, Vivechrom και Υποστηρικτές Capsis Hotel, Flame και Zisimopoulos S.A.

Γιατί ο αθλητισμός ενώνει…δεν σκοτώνει!

Γινόμαστε όλοι Ένα για τον Άλκη.

“2η ΔΗΜΟΣΙA ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙA ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ”

UrbanAct και “Δομή 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη”

コメント


bottom of page