Παραμύθι, μύθι, μύθι, το κουκί και το ρεβύθι
Τα κουκιά κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με τα πρώτα τραγούδια της άνοιξης και κρύβουν πολλά μυστικά που αξίζει να ανακαλύψεις:
Η βοτανολογική ονομασία τους είναι Vicia Fabas και ανήκουν στην οικογένεια των Κυαμοειδών (Fabaceae).
Τα κουκιά είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά που καταναλώνονταν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.
Είναι δημοφιλή στη μεσογειακή κουζίνα, για την κρεμώδη υφή τους.
Είναι το απόλυτο συνοδευτικό: συνδυάζονται τέλεια με τις πρώτες αγκινάρες της αγοράς, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, προσφέρονται τηγανισμένα, γιαχνί ή σε μορφή πουρέ αλλά και μαγειρεμένα με κατσικάκι ή ωμά όταν είναι πολύ φρέσκα, μόνο με αλάτι. Bonus points εάν τα συνοδεύσεις με κρητική τσικουδιά.
Όπως και τα περισσότερα όσπρια, έτσι και τα κουκιά είναι σταθεροποιητές του αζώτου και αναπληρώνουν το έδαφος με αυτό το ζωτικό θρεπτικό συστατικό.
Γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και ίνες, αποτελούν σημαντική τροφή για τους ανθρώπους που επιλέγουν την χορτοφαγική διατροφή.
Είναι από τις σπάνιες πηγές του φυσικά απαντώμενου L-dopa, ενός σημαντικού χημικού στοιχείου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson.
Comentarios