top of page

Που πάω, τι δοκιμάζω, οπωσδήποτε!

Πας Λιβαδειά χωρίς να φας σουβλάκι; Δεν πας… Πας Καλαμάτα χωρίς να φας γουρνοπούλα; Ε, δεν πας… Αλλά δεν είναι μόνο το μαγείρεμα και το ψήσιμο… Αλήθεια ξέρεις ποιο είναι το «χρυσό» προϊόν σε κάθε μέρος αυτής υπέροχης ηλιόλουστης χώρας;


Και πως το φτιάχνουν οι ντόπιοι ακολουθώντας παραδόσεις αιώνων; Αν δεν ξέρεις, προχώρα χωρίς τον παραμικρό δισταγμό και θα μείνεις έκπληκτος με όσα τελικά δεν ξέρεις για τον τόπο σου…


Άριστη ποιότητα, υψηλή θρεπτική αξία, περιζήτητα σε όλο τον πλανήτη!

Η πρώτη ύλη φυσικά οφείλεται σε αυτή την ευλογημένη γη… και όχι μόνο. Η ελιά και το παρθένο ελαιόλαδο (ο θησαυρός της ελληνικής κουζίνας), η φέτα και γενικά τα τυροκομικά, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά του κουταλιού, το μέλι, τα ψάρια και πολλά ακόμη.


Την αντιστοίχιση προϊόντων / περιοχών, διαβάσαμε στο e-mama.gr και σίγουρα αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια:


Τήνος. Μικρές, σφικτές και πολύ νόστιμες τηνιακές αγκινάρες.


Σύρος. Γνωστή σε όλους μας για τα πολύ νόστιμα λουκούμια της.


Σαντορίνη. Θα δοκιμάσεις τη ξανθιά γλυκιά φάβα της, το vinsanto (παραδοσιακό γλυκό κρασί) και το ντοματίνι της.


Αίγινα. Τα πεντανόστιμα τραγανά φιστίκια της αλλά και τα μαλακά πτι φουρ φιστικίνια.


Νάξος. Εκεί θα δοκιμάσεις σίγουρα την περίφημη γραβιέρα της, την πατάτα και το κίτρον – ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά λικέρ.


Χίος. Η μαστίχα και τα μανταρίνια της είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο για την γεύση και το άρωμα τους.


Λέσβος. Η αλήθεια είναι ότι δε γίνεται να πας στη Λέσβο και να μη δοκιμάσεις το περίφημο ούζο και τις σαρδέλες Καλλονής. Επιπλέον, θα δοκιμάσεις το λάδι και τις ελιές της Λέσβου που η ιστορία τους έχει παρελθόν τριών χιλιάδων ετών.


Λήμνος. Το παραδοσιακό φλωμάρι, ζυμαρικό που μοιάζει με κοντό, χοντρό φιδέ.


Κρήτη. Είναι γενικά ένα νησί πλούσιο σε τοπικές παραγωγές και φημίζεται για την τσικουδιά, το παξιμάδι ή ντάκος, τα τυριά, το μέλι, το ελαιόλαδο, το γλυκό ξηροτήγανο και το κρασί. Επιπλέον μη παραλείψεις να δοκιμάσεις τα κρητικά καλιτσούνια αλμυρά με μυζήθρα ή γλυκά με μέλι.


Πάρος, νησί με γευστικά τυριά.


Εύβοια. Αποξηραμένα, γλυκά και ζουμερά σύκα που προέρχονται από ποικιλία της Σμύρνης.


Σίφνος. Το μανούρι, ένα από τα πιο ιδιαίτερα τυριά της χώρας.


Λευκάδα. Εκεί θα δοκιμάσεις τα σαλάμια της και τη Φακή Εγκλουβής, το μέλι από το Αθάνι και το κρασί.


Κεφαλονιά. Κρασί, λάδι, μέλι, τυριά και τα τοπικά γλυκά μάντολες και παστέλια.


Κέρκυρα. Ελαιόλαδο, τσιτσιμπύρα, κουμ κουάτ.


Ζάκυνθος. Λάδι, κρασί, σταφίδα, γραβιέρα λαδιού, μυζήθρα, χοιρομέρι, νεροκρέμμυδο (μπελουσιώτικο γλυκό κρεμμύδι), πεπόνια και αγριοφράουλες, ζακυνθινό μαντολάτο, παστέλι και φιτούρες.


Μύκονος. Τα λουκάνικα της Μυκόνου είναι από τα πιο νόστιμα του Αιγαίου.


Μήλος. Τα τυριά της Μήλου και ο μπελτές ή αλλιώς ντοματοζούμι.


Χαλκιδική. Νόστιμες ελιές και μεγάλη παραγωγή μελιού. Πιο γνωστά μέλια είναι το ανθόμελο, το πευκόμελο και το θυμαρίσιο.


Αρκαδία. Τα σκαλτσουνάκια είναι παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Στεμνίτσας, με τα εμβληματικά υλικά της περιοχής, το μέλι και το καρύδι. Ενώ στην Κυνουρία θα δοκιμάσεις την Τσακώνικη μελιτζάνα.


Καλαμάτα. Γνωστή για τις εξαιρετικής ποιότητας ελιές και το ελαιόλαδο της.


Δράμα. Τα κρασιά της έχουν κερδίσει διακρίσεις και μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.


Κόρινθος. Η περίφημη κορινθιακή σταφίδα ήταν ο «μαύρος χρυσός» για την Ελλάδα τον 19ο αιώνα.


Φλώρινα. Η νόστιμη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης που πηγαίνει με όλα.


Τύρναβος. Φημισμένο τσίπουρο άριστης ποιότητας.


Μεσολόγγι. Εκεί παράγεται κατά μεγάλη ποσότητα το αυγοτάραχο που θεωρείται το χαβιάρι της Ελλάδας.


Λακωνία – Μάνη. Σύγκλινο με λουκάνικα. Σύγκλινο είναι ένα παστό χοιρινό κρέας που συντηρείται μέσα στο λίπος του.


Άρτα. Γνωστή για τα πορτοκάλια της.


Μέτσοβο. Γνωστό για το καπνιστό τυρί του.


Κοζάνη. Ο φημισμένος κρόκος της ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν.


Περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Μυτιλήνη είναι οι βασικές περιοχές παραγωγής φέτας.


bottom of page