top of page

26 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Γιατί η αντισύλληψη είναι συνώνυμο της φροντίδας.



Η 26η Σεπτεμβρίου είναι παγκοσμίως μια ημέρα φροντίδας. Φροντίδα των γύρω μας. Φροντίδα προς τον σύντροφό μας. Με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, καθιερώθηκε το 2007 η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Από τότε γιορτάζουμε την δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανδρών και γυναικών πάνω σε ένα θέμα που αν και συχνά ταμπού, ταλανίζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, με τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει.


Η ανάγκη για μια τέτοια μέρα γεννήθηκε από την ανησυχία των ειδικών για τα ποσοστά των απρογραμμάτιστων εφηβικών κυήσεων (85%) και τα εκατομμύρια ανθρώπων που μολύνονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, επειδή δεν ξέρουν πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες κάθε χρόνο και, από αυτές, οι 45.000.000 καταλήγουν σε άμβλωση, ενώ περίπου οι μισές από αυτές γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες. Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.


Επομένως, δεν είναι απρόσμενο που η 26η Σεπτεμβρίου είναι συνδεδεμένη με το όραμα ενός κόσμου όπου κάθε εγκυμοσύνη θα είναι επιθυμητή.


Αντισύλληψη σημαίνει: παρεμπόδιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, διαφύλαξη της γονιμότητας, προγραμματισμός της οικογένειας, φροντίδα για τους συντρόφους μας και την σωματική και ψυχική τους υγεία.


Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και προσφέρει ενημέρωση. Η γνώση είναι δύναμη, η φροντίδα σημαίνει αγάπη και αποδοχή. Είναι υψίστης σημασίας η εκπαίδευση γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η αποβολή κάθε ταμπού γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων.


Αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για την στιγμή που θα αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας τις δυσάρεστες συνέπειες μιας ανεπιθύμητης κύησης. Αφιερωμένη στην αυτοδιάθεση του σώματος όλων των ανθρώπων. Αφιερωμένη στην αγάπη και το σεβασμό.









bottom of page