top of page

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ακόμα και τα πιο σύντομα θετικά συναισθήματα, βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.



Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε το 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.


Ο ανθρώπινος ψυχισμός αποτελεί ένα περίπλοκο κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου, ένα κομμάτι που επηρεάζεται άμεσα από κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες. Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικές συνέπειες στην ψυχική υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, ωστόσο, το πλαίσιο της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη ήταν ήδη ανησυχητικό πολύ πριν από την πανδημία. Ο αριθμός των 165.000 ανθρώπινων θανάτων ετησίως που οφείλονται σε ψυχικές ασθένειες ή αυτοκτονία, είχε κρούσει πολύ καιρό πριν τον κώδωνα του κινδύνου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι ψυχικές διαταραχές στο 60% ξεκινούν στην εφηβεία, όπου ή δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος.



Παρόλα αυτά, έχει διαπιστωθεί με μελέτες ανά τον κόσμο ότι τα, έστω και σύντομα, θετικά συναισθήματα ρυθμίζουν αποτελεσματικά το στρες και την κατάθλιψη και προάγουν την ψυχική και τη σωματική υγεία.




Έτσι, την 10η μέρα του Οκτώβρη γιορτάζουμε δίνοντας φροντίδα στους εαυτούς μας και στους γύρω μας.

  • Μιλάμε για τα συναισθήματά μας με ανθρώπους που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε.

  • Παίρνουμε μέρος σε κοινωνικές δραστηριότητες και δημιουργούμε στιγμές χαράς για εμάς και τους ανθρώπους γύρω μας.

  • Αθλούμαστε και κάνουμε την κίνηση κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

  • Κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες.

  • Εκθέτουμε τον εαυτό μας στις ακτίνες του ηλίου και το γαλάζιο του ουρανού.









bottom of page