top of page

New year’s resolutions 101: πώς να στρώσεις τον δρόμο προς την επιτυχία

Εύκολα, σε 4 βήματα.“Πάει ο παλιός ο χρόνος” και τον αντικαθιστά ένα νέο έτος, μια ευκαιρία για καινούργια αρχή. Στο νέο έτος που ξεκινά μπαίνουμε δυναμικά, με μια πιο ανανεωμένη εκδοχή του εαυτού μας. Βάζουμε στόχους, τα γνωστά «New Year’s Resolutions». Τους συγκεκριμένους στόχους τους ακολουθούμε πιστά

…για τις πρώτες 10 μέρες.No worries, we’ve been there, done that.

Μαζί θα δούμε πώς μπορείς να δημιουργήσεις στόχους επιτεύξιμους, τόσο εύκολα που δεν θα σου δημιουργούν τύψεις και άγχος, αλλά δεν θα σε εμποδίζουν και να ονειρεύεσαι.  • Οι στόχοι είναι σαν τα ρούχα: δεν πρέπει εσύ να ταιριάζεις σε αυτά, αλλά εκείνα σ’ εσένα. Διάλεξε τον σωστό στόχο για εσένα: να έχει σημασία στην δική σου ζωή. Συχνά βλέπουμε τους στόχους μας να απομακρύνονται, γιατί τους θέτουμε με βάση το τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς, είναι πολύ ευρείς και γενικοί ή δεν έχουμε συγκεκριμένο πλάνο.

Στην δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλάνου μπορεί να μας βοηθήσει ένα στρατηγικό εργαλείο, το S.M.A.R.T. :


S: Specific.

Δημιούργησε καθαρούς και συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα, το «θέλω να χάσω βάρος» δεν είναι τόσο συγκεκριμένο όσο το «θέλω να χάσω 3 κιλά» (σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σε ενθαρρύνουμε να κάνεις κάτι τοξικό προς τον εαυτό σου. Το σώμα του καθενός είναι δική του υπόθεση και δεν αφορά κανέναν άλλο, παρά τον ίδιο του τον εαυτό).

M: Measurable.

Θέσε μετρήσιμους στόχους, που τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή.

A: Achievable. Το ότι θέτεις στόχους «επιτεύξιμους» δεν σημαίνει ότι είναι εύκολοι, ή ότι σταματάς να ονειρεύεσαι. Αλλά είναι πιο ευχάριστο να πετυχαίνεις μικρούς στόχους που θα σε οδηγήσουν στον μεγάλο, παρά να θέτεις έναν τεράστιο στόχο που δεν ξέρεις πώς να τον πλησιάσεις.

R: Relevant.

Οι στόχοι σου είναι το ποιος θέλεις να είσαι, είναι ο δρόμος προς το ποιος θέλεις να γίνεις. Προσάρμοσέ τους στα ενδιαφέροντα και τα όνειρά σου, και, φρόντισε να τους δημιουργείς με βάση τι είναι καλύτερο για εσένα.

T: Time Bound.

Μπορείς να βασίσεις τις κινήσεις σου σε ένα χρονοδιάγραμμα, που θα σου δίνει τον απαραίτητο χρόνο και θα σου επιτρέπει να ολοκληρώνεις επιτυχώς τα βήματα.  • Ξέρεις γιατί η άμαξα της Σταχτοπούτας έγινε κολοκύθα μετά τα μεσάνυχτα; Γιατί περίμενε η λύση να εμφανιστεί μια μέρα μαγικά.

Δεν πρόκειται μια μέρα να ξυπνήσεις και να είσαι πιο αθλητικός, πιο ενεργητικός, πιο κοινωνικός, να έχεις κόψει το κάπνισμα κτλ. Θέλει μικρά βήματα και να ψάξεις πίσω από κάθε σου «κακή» συνήθεια το γιατί. Για παράδειγμα:

«Κακή» συνήθεια: δεν κοιμάμαι αρκετά

Πότε συμβαίνει αυτό: όταν έχω ανάγκη να νιώθω ότι ελέγχω τον χρόνο μου, ειδικά το βράδυ που πχ δεν δουλεύω, δεν έχω σχολείο

Ρουτίνα: μένω ξύπνιος μέχρι αργά βλέποντας Netflix

Επιβράβευση: διασκεδάζω

Πώς να αλλάξεις την συμπεριφορά: κάνε ένα διάλειμμα για τον εαυτό σου, πήγαινε μια εκδρομή, ξεκίνα μια καινούργια δραστηριότητα, που θα σε ψυχαγωγήσει και θα σου φέρει χαρά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα ζητήσεις βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού ή με τα παιδιά.
  • Κάνε ειρήνη με την αποτυχία

Θα βρεις πολλά εμπόδια στον δρόμο προς την αλλαγή και τα περισσότερα θα τα δημιουργείς ο ίδιος. Βλέπεις, οι άνθρωποι τείνουμε να θέλουμε να έχουμε πάντα τον έλεγχο, και, ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να προβλέψουμε το αποτέλεσμα. Όσο μεγάλος και να είναι ο φόβος της αποτυχίας, τον ξεπερνάει ο φόβος για το άγνωστο. Οπότε και σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Θα αποκλίνεις πολλές φορές από τον στόχο σου. Αρκεί μόνο να ξανά μπεις στον δρόμο.
  • Σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός

Και στο ταξίδι αυτό έχεις βασικό συνοδοιπόρο τον ίδιο σου τον εαυτό. Γι’ αυτό φρόντισε να είσαι καλός, ευγενικός και φιλικός μαζί του, όπως θα ήσουν με έναν φίλο σου, που αγαπάς πολύ.
Comments


bottom of page