...ή μήπως είναι φρούτο;
Πέρα από πονηρό emoji, η λατρεμένη της ελληνικής κουζίνας μελιτζάνα έχει πολλά διασκεδαστικά στοιχεία να την περιτριγυρίζουν -και όχι, δεν είναι ο κιμάς και η μπεσαμέλ που την κάνουν μουσακά.
Στην πραγματικότητα, είναι φρούτο και συγκαταλέγεται στα μούρα.
Οι Ευρωπαίοι την ονόμαζαν τρελό μήλο και πίστευαν ότι προκαλεί λέπρα, παραφροσύνη και δύσοσμη αναπνοή!
Τον 18ο αιώνα, καλλιεργούνταν ποικιλίες μελιτζάνας με λευκό ή κίτρινο χρώμα, που έμοιαζαν με αβγά χήνας ή κότας. Έτσι πήρε το όνομα φυτό-αβγό (eggplant).
Το μεσογειακό της όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη μέλαν (μαύρο) λόγω του σκοτεινού μωβ χρώματός της.
Η πιο δημοφιλής ποικιλία στην Ελλάδα είναι η τσακωνική, με πατρίδα της την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.
Χάρη στα θρεπτικά της συστατικά έχει αντικαρκινικές και αντιικές ιδιότητες, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη λειτουργία των εντέρων.
Η χορτοφαγική κουζίνα τη χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο του κρέατος, λόγω της θρεπτικότητας, της υφής και της σπογγώδους σάρκας της, η οποία χάνει την πικράδα της όταν μείνει ώρα σε αλατισμένο νερό και μετά ξεπλυθεί καλά.
Ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία δίνει πράσινο χρώμα στις πατάτες.
Θεωρείται ότι διαθέτει την υψηλότερη ποσότητα νικοτίνης που συναντάται σε βρώσιμο φυτό, εξ' ού και συγγενεύει με τον καπνό.
Όμως, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι χρειάζονται 10 κιλά μελιτζάνες για να αποδώσουν τη νικοτίνη ενός τσιγάρου.
-Τι καπνό φουμάρεις;
-Μελιτζάνα.
Comments