top of page

Πώς οι μαθητές Λυκείου στην Δράμα μετέτρεψαν παλαιά ποδήλατα σε γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας!




Τα παιδιά μεγάλωσαν, τα ποδήλατα «μίκρυναν», τα λάστιχα ξεφούσκωσαν και έγιναν «πέτρα», οι αρμοί σκούριασαν, οι ρυθμίσεις της σέλας και του τιμονιού χρειάζονται εργαλεία για να ξεκολλήσουν… Μια κατάσταση στην οποία βρίσκονται …σχεδόν όλοι όσοι έχουν παιδιά. Και στις αποθήκες τους βρίσκονται 2-3 ποδήλατα που ξεφάντωσαν τα παιδιά μεγαλώνοντας… Από το μικρό - μικρό με τις βοηθητικές ρόδες μέχρι το BMX ή το εξατάχυτο που κράτησε μέχρι το τέλος του γυμνασίου…


Με πόσο πόνο ψυχής πετάξαμε ή δωρίσαμε αυτά τα - γεμάτα αναμνήσεις – ποδήλατα…

Όπως απέδειξαν όμως οι μαθητές ενός λυκείου της Δράμας, ακόμη και αυτά τα σκουριασμένα παμπάλαια ποδήλατα, μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, ειδικά σε μια εποχή που η ανθρωπότητα δείχνει να στρέφεται σε οικολογικότερες πηγές ενέργειας. Αλλά και οικονομίας, εννοείται!


Πρόκειται για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ της Δράμας, οι οποίοι έχουν βρει τον τρόπο και παράγουν ενέργεια …κάνοντας ποδήλατο. Οι μαθητές στο πλαίσιο ενός project κλήθηκαν να φτιάξουν μια εικονική επιχείρηση η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί σε πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό.


Οι μαθητές μετέτρεψαν ένα παλιό ποδήλατο σε στατικό, στο οποίο κάνοντας πετάλι, παράγεται αρκετή ενέργεια ώστε να φορτίσει από ένα κινητό τηλέφωνο μέχρι έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή! Η εφεύρεση αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος - διαγωνισμού «Εικονικής Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece.


Η λογική του προϊόντος, όπως εξήγησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του σχολείου Αναστάσιος Σαλής, είναι πως «βρίσκουμε παλιά ποδήλατα που, είτε τα αγοράζουμε, είτε κάποιος που ενδιαφέρεται μπορεί να μας φέρει το δικό του κι εμείς εφαρμόζουμε ένα kit και κάνουμε τις απαραίτητες μετατροπές ώστε να παράγουμε όση ενέργεια χρειάζεται για να φορτίσει μια συσκευή».


«Στην ουσία είναι ένα παλιό μεταποιημένο ποδήλατο που έχουμε προσθέσει το δικό μας kit και μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Έτσι μπορούμε να φορτίσουμε ό,τι ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή θέλουμε», αναφέρει ένας μαθητής και μέλος της ομάδας στην κρατική τηλεόραση.


Πηγή φωτογραφιών ethnos.gr:https://www.ethnos.gr/greece/article/255572/mathhtesapoto1oepaldramaskanoynpetalisepaliopodhlatokaifortizoynhlektrikessyskeyes

bottom of page