top of page

Κράτα μου το χέρι...

Ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι μπορούν να προσφέρουν μέσα 2 – 3 ώρες...

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια καταιγιστική εποχή όπου το πολυτιμότερο ίσως αγαθό για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ο ελεύθερος χρόνος. Δουλειά, διασκέδαση, γυμναστήριο, μελέτη, ψυχαγωγία, είναι δραστηριότητες που κάνουν το 24ωρο να φαίνεται μια σταλιά…


Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους.


Οι μαθητές για παράδειγμα, τώρα που έκλεισαν τα σχολεία, διαθέτουν πια πολύ ελεύθερο χρόνο τον οποίο μάλιστα προσπαθούν να αξιοποιήσουν μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που και οι ίδιοι ωστόσο κάποτε βαριούνται…


Αν μπορούσαν δε να διανοηθούν πόσο σημαντικοί μπορούν γίνουν και πόση πολύ αγάπη μπορεί να εισπράξουν για δύο ή τρεις ώρες εθελοντικής εργασίας και φροντίδας την ημέρα, σε ανθρώπους που τους έχουν τεράστια ανάγκη, δεν θα δίσταζαν λεπτό να το αποφασίσουν.


Ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι μπορούν να προσφέρουν μέσα 2 – 3 ώρες.


Μπορεί κανείς να φανταστεί πόση χαρά θα προσέφερε αν πήγαινε σε ένα νοσοκομείο να κρατήσει απλά συντροφιά σε έναν άρρωστο που δεν έχει κανέναν συγγενή; Σε κάποιον ηλικιωμένο που δεν τον επισκέπτεται κανείς;


Να οργανώσει και να συμμετέχει σε κάποια δράση για νοσηλευόμενα παιδάκια; Να τα ακούσει να γελάνε χαρούμενα μέσα στον πόνο τους, παίζοντας μαζί τους;


Να μαγειρέψει ή απλά να συσκευάσει φαγητό για άστεγους που θα παραλαμβάνουν τις μερίδες τους από τα χέρια του, ευγνωμονώντας για την βοήθεια;


Να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο με τα ψώνια της ημέρας, να του πληρώσει τους λογαριασμούς, να του δείξει πώς να απαντάει στα μηνύματα του messenger που στέλνουν τα παιδιά του από την Αυστραλία;


Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, δεν προσφέρει αμοιβή για την εργασία και δεν είναι trendy. Μπαίνει όμως στο βιογραφικό σου και τρέφει την ψυχή και την καρδιά προκαλώντας ποτάμια ενδορφίνης (ορμόνη ευχαρίστησης).


Ξεχωρίσαμε τρεις περιπτώσεις για όποιον αποφασίσει να διερευνήσει αν μπορεί να δώσει “ένα χεράκι” βοηθείας…


Τις εθελοντικές δράσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που μπορείτε να βρείτε εδώ: http://iaathethelontismos.gr/


Τις ανάγκες σε εθελοντές από τα Χωριά SOS: https://sos-villages.gr/ethelontismos/


Τις ανάγκες για εθελοντική εργασία από το Χαμόγελο του Παιδιού: https://www.hamogelo.gr/gr/el/ethelontismos/


Επειδή ωστόσο φαίνεται ότι αν και πολλοί θέλουν να βοηθήσουν, δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο, παραθέτουμε ευθύς αμέσως, τις δράσεις που περιλαμβάνει για παράδειγμα η εθελοντική Διακονία Αθηνών:


Α. Ατομικές Διακονίες φροντίδας μοναχικών ασθενών

Οι εθελοντές προσφέρουν στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς ασθενείς (παιδιά και ενήλικες). Με την τρίωρη παρουσία τους συμπαρίστανται στο πλευρό των νοσηλευομένων αναπληρώνοντας εν μέρει την έλλειψη οικογενειακού ή φιλικού υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ασθενής υποστηρίζεται από καταρτισμένους εθελοντές με τρεις βάρδιες από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. (συνολικά 9 ώρες την ημέρα).


Β. Συνοδεία Ασθενών

Οι εθελοντές συνοδεύουν μοναχικούς ασθενείς απ΄ το νοσοκομείο στο σπίτι τους, σε κάποια κλινική, ίδρυμα ή όπου αλλού χρειαστεί. Η συνοδεία γίνεται με ασθενοφόρο του νοσοκομείου ή ιδιωτικό ασθενοφόρο, σε συνεννόηση με τους υπευθύνους του νοσοκομείου.


Γ. Γραφειοκρατικές Διαδικασίες

Εξυπηρέτηση μοναχικών ασθενών για διάφορα γραφειοκρατικά θέματα π.χ. ανανέωση βιβλιαρίου, παραλαβή εξετάσεων ή μεταφορά δειγμάτων σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.


Δ. Ψυχαγωγία & Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών

Ο εθελοντής κλόουν με τους βοηθούς του επισκέπτονται τα νοσηλευόμενα παιδιά στους χώρους που βρίσκονται και οργανώνουν παραστάσεις για να διασκεδάσουν, ν΄ απασχολήσουν και να κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, ομάδα εθελοντών της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών, υλοποιούν Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης στα Νοσοκομεία Παίδων “Π&Α Κυριακού” και “Αγία Σοφία” αντίστοιχα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά και ευχάριστα, όσο διάστημα βρίσκονται στο νοσοκομείο.


Ε. Νοσοκομειακές Ομάδες

Οι νοσοκομειακές ομάδες απαρτίζονται από εθελοντές που επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τους νοσηλευομένους. Προσφέρουν μια στιγμή παρηγοριάς, μια κίνηση ανθρωπιάς, μια κουβέντα συμπαράστασης, φέρνοντας την Εκκλησία και την Αγάπη του Χριστού πιο κοντά στους ασθενείς. Η προσέγγιση γίνεται με υπευθυνότητα και διάκριση στη συμπεριφορά τους.

Περιοδικά, αξιοποιώντας προσφορές χορηγών οργανώνονται προγράμματα παιγνιοθεραπείας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

(https://www.diaconia.gr/)


Comentários


bottom of page