top of page

Τα ταξί γίνονται πράσινα

Και όχι, δεν είναι από τη ζήλεια τους… αν και θα τα ζηλεύουμε εμείς σε λίγο καιρό!


Τα νέα για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα είναι εμψυχωτικά, αφού γίνονται βήματα προς την αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με πιο οικολογικά. Από τις 9 Ιανουαρίου 2023 ξεκινάει η δράση «Πράσινα Ταξί» και ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr, όπου θα γίνονται οι αιτήσεις συμμετοχής του προγράμματος. Προθεσμία υποβολής είναι η 31η του Δεκεμβρίου 2023.

Τα νέα είναι πράσινα και υπέροχα!


Με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον στόλο των οχημάτων ταξί, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσει περίπου 2.000 παλιά και ρυπογόνα ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά. Η δράση προσφέρει τη δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες ταξί για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, καθώς και για απόκτηση, προαιρετικά, εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης.


Η επιδότηση (οικολογικό μπόνους) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.


Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ταξί κατηγορίας ElJR05 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας. Ιδιοκτήτες θεωρούνται όσοι κατέχουν το 100% της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων μεριδιούχων επί της αδείας (συνιδιοκτήτες – συγκύριοι), η αίτηση υποβάλλεται από το σύνολο των δικαιούχων.


Η πλατφόρμα https://prasinataxi.gov.gr θα ανοίξει στις 9/1/2023 και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31/12/2023 .








bottom of page