top of page

Γιατί κρατάμε μεγαλύτερο...καλάθι το χειμώνα;

Όχι, δεν επικροτούμε τις μεγάλες αγορές που οδηγούν σε σπατάλη τροφίμων. Απλά, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: τι να κάνουμε, τον χειμώνα πεινάμε πιο πολύ!



Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ο μεταβολισμός, οι καύσεις μας δηλαδή, αυξάνονται εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός μας και να την κρατήσει σταθερή. Με άλλα λόγια, πεινάμε και περισσότερο.


Έχεις παρατηρήσει πως την ίδια χρονική περίοδο ζητάς και περισσότερα γλυκά; Δεν είσαι μόνος σου! Η μείωση της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχετίζεται με τη μείωση της βιταμίνης D στο σώμα μας, και ως αποτέλεσμα, με τη μείωση της καλής μας διάθεσης. Άρα: λιγότερος ήλιος = μεγαλύτερη ανάγκη για γλυκό, γιατί συνδέεται με την παραγωγή σεροτονίνης, ορμόνης υπεύθυνης για την καλή μας ψυχολογία.


Το γλυκό -και οι υδατάνθρακες- δεν θα φέρουν δυστυχώς παρά μόνο βραχυπρόθεσμη χαρά.

Θα φανεί κλισέ και είναι, αλλά υπάρχει λόγος που η απάντηση σε όλα μας τα προβλήματα είναι ισορροπημένη διατροφή, ενυδάτωση και άσκηση. Ποιες τροφές όμως είναι ό,τι πρέπει για τον χειμώνα;


  • Χρειαζόμαστε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και τη βρίσκουμε στο κοτόπουλο, τη μπανάνα και το ψάρι.

  • Πέρα από τη σεροτονίνη, ενέργεια μας προσφέρει και η ντοπαμίνη. Την ορμόνη αυτή την εξασφαλίζουμε χάρη στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν φαινυλαλανίνη, όπως είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα φιστίκια.

  • SOS! είναι η διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα. Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, το λευκό ψωμί και τα πατατάκια και να προτιμήσουμε τροφές όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, τα όσπρια και όλες τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μας κρατούν χορτάτους περισσότερο.


Όχι, δεν σου στερούμε κάθε μορφή χαράς, όλα προτείνονται με μέτρο. Ξέρουμε πολύ καλά -και από τον εαυτό μας- ότι κάθε μέτρο αυστηρό δεν διατηρείται για πολύ! Με προσοχή και κάνουμε πράγματα που μας φέρνουν χαρά, μακροπρόθεσμα.









Comments


bottom of page