top of page

Γάτα - σκύλος: δεν χρειάζονται την ίδια φροντίδα

Είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεστε τον ρόλο του κατοικίδιου σας στο φυσικό τους περιβάλλον, καθώς προσπαθείτε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά τους. Γι αυτό με την βοήθεια του lovemypet καταγράφουμε κάποιες σημαντικές διαφορές τους…



Μοναχική γάτα – κοινωνικός σκύλος

Η γάτα σας είναι εξοικειωμένη με τον ρόλο του "μοναχικού κυνηγού". Παρακολουθεί μόνη της το θήραμά της παραμονεύοντας για την κατάλληλη στιγμή να επιτεθεί. Έτσι, η σχέση της γάτας σας με το περιβάλλον της θα είναι εξαιρετικά ανεξάρτητη, χωρίς πολλές – πολλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με άλλες γάτες και άλλα ζώα.


Από την άλλη πλευρά του, ο σκύλος σας ανήκει σε μια φυλή ζώων που συνήθως λειτουργεί ως μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας στη φύση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα σχηματίζει αγέλες και κυνηγά συντονισμένα στο πλαίσιο της ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι πιο προσαρμοστικός στις αλλαγές στο περιβάλλον του, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει θετική αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Ο σκύλος σας έχει την προδιάθεση να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της "αγέλης" του.


Η ευλύγιστη και το «θηρίο»


Σε ό,τι αφορά τη φυσιολογία, η γάτα είναι γνωστή για την ευλυγισία της και τη διακριτική της κίνηση καθώς ακολουθεί το θήραμά της. Οι γάτες έχουν λεπτούς μύες που τους προσφέρουν μεγάλη ευκινησία, επιτρέποντάς τους να αλλάζουν κατεύθυνση με ευκολία. Είναι η κατασκευή τους, το DNAτους που τους επιτρέπει να κυνηγούν με επιτυχία.


Στον αντίποδα, ο σκύλος εξελίχθηκε ως "ομαδικός κυνηγός" στη φύση. Βασίζεται κυρίως στην αντοχή και την ταχύτητα. Ο σκύλος έχει εξελίξει την κυνηγητική μέθοδο, μόλις ανακαλύπτει το θήραμα να το κυνηγά επιμόνως.


Αυστηρά σαρκοφάγος η γάτα – παμφάγος ο σκύλος


Σχετικά με τη διατροφή, η γάτα είναι απολύτως σαρκοφάγο ζώο, που εξαρτάται αποκλειστικά από το κρέας για την επιβίωσή της. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις διατροφικές της ανάγκες, καθώς χρειάζεται υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης για να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση. Επιπλέον, οι γάτες χρειάζονται περισσότερα μικρά γεύματα και συχνότερα σε σχέση με τους σκύλους.


Αντίθετα, οι σκύλοι είναι παμφάγα ζώα και μπορούν να τρέφονται με κρέας αλλά και με χορταρικά. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν ακόμα και να επιβιώσουν τρώγοντας μόνο χόρτο, αν και προτιμούν την πρωτεΐνη του κρέατος για να είναι πιο αποτελεσματικοί. Οι σκύλοι είναι σε θέση να τρώνε λιγότερο συχνά από τις γάτες και σε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς χωνεύουν πιο αργά και χρησιμοποιούν την ενέργεια του γεύματός τους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας, ακόμη και εκμεταλλευόμενοι τα αποθέματα λίπους τους για ενεργειακές ανάγκες.

Comments


bottom of page