top of page

Φεβρουάριος: Black History Month


Τι είναι το Black History Month στις ΗΠΑ και πώς επηρεάζει όλο τον κόσμο.

Ο Μήνας της Μαύρης Ιστορίας είναι ένας ετήσιος εορτασμός των επιτευγμάτων των Αφροαμερικανών και μια στιγμή για την αναγνώριση του κεντρικού τους ρόλου στην ιστορία των ΗΠΑ. Είναι ζωτικής σημασίας η ενημέρωση και η εκπαίδευση όλου του κόσμου πάνω στις συνθήκες και τους

αγώνες μιας κοινότητας, για να τους αναγνωριστεί η ελευθερία και το δικαίωμα ίσης αντιμετώπισης.


Πώς ξεκίνησε

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας γέννησης δύο σημαντικών προσωπικοτήτων: του Προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν (γεννηθείς στις 12 Φεβρουαρίου), ο οποίος εξέδωσε τη Διακήρυξη της Χειραφέτησης και του Αφροαμερικανού συγγραφέα και ρήτορα Φρέντερικ Ντάγκλας (γεννημένος στις 14 Φεβρουαρίου). Δημιουργώντας την εβδομάδα Negro History Week τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός ιστορικός Carter G. Woodson θέλησε να τιμήσει την ανεκτίμητη κληρονομιά του Lincoln και του Douglass και να επεκτείνει έναν ήδη υπάρχοντα εορτασμό, ώστε να συμπεριλάβει όχι μόνο τα επιτεύγματα αυτών των δύο σπουδαίων ατόμων αλλά και την ιστορία και τα επιτεύγματα των black people γενικά.

Σταδιακά, οι εορτασμοί υιοθετήθηκαν από πολλές κοινότητες και ο Φεβρουάριος βαφτίστηκε


Black History Month.

Κάθε χρόνος, είναι αφιερωμένος σε διαφορετικό θέμα. Το 2023 συγκεκριμένα είναι αφιερωμένο στο Black Resistance.

Οι Αφροαμερικανοί αντιστάθηκαν στην ιστορική και συνεχή καταπίεση, σε όλες της τις μορφές, ειδικά στη φυλετική τρομοκρατία και την αστυνομική βία, από την άφιξή τους στις ακτές των ΗΠΑ. Αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούσαν στο να υποστηρίξουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή, σε μια δίκαιη δημοκρατική κοινωνία. Οι δεκαετίες του 1950 και του 1970 ορίστηκαν από ενέργειες όπως καθιστικές καταλήψεις, μποϊκοτάζ, αποχωρήσεις, απεργίες μαύρων και λευκών συμμάχων στον αγώνα για δικαιοσύνη κατά των διακρίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, από την απασχόληση, στην εκπαίδευση και τη στέγαση. Η συστηματική καταπίεση προσπάθησε να αναιρέσει πολλά από τα όνειρα των αγώνων τους. Όνειρα που οι Langston Hughes και η Zora Neale Hurston, Dr. Martin Luther King, Jr., η Septima Clark και η Fannie Lou Hamer αγωνίστηκαν σκληρά για να πραγματοποιήσουν.








bottom of page