top of page

Διακοπές: φθηνό φαγητό δεν σημαίνει ένα σάντουιτς στο χέρι…

Δεν βλέπουμε την ώρα είναι η αλήθεια… Οι διακοπές βρίσκονται πια μια ανάσα μακριά και ήδη – οι περισσότεροι – μετράμε τις ώρες να φτιάξουμε βαλίτσες! Δυστυχώς, μετράμε και τα χρήματα…


Και είναι αλήθεια ότι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να μειώσει κανείς τις υψηλές καλοκαιρινές δαπάνες, είναι να κόψει τις πολλές ταβέρνες. Αντί αυτού, σάντουιτς, σουβλάκι ή μια κρέπα στο χέρι… Λάθος! Υπάρχει τρόπος και να κοπούν οι πολλές ταβέρνες και να μειωθεί το μπάτζετ και να φάμε υγιεινά και καθαρά αποφεύγοντας το γρήγορο φαγητό με πολλές θερμίδες και αμέτρητα λιπαρά…


Κι αν δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα των φρούτων, συγκεντρώσαμε εδώ τα τέσσερα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά – και πολύ δροσερά – φρούτα και μια λίστα με τα οφέλη για τον οργανισμό – πέρα από την τσέπη σας.


Για παράδειγμα, ένα κλαμπ σάντουιτς χωρίς τις πατάτες ισοδυναμεί θερμιδικά με περίπου 10 ροδάκινα ή 5 κιλά καρπούζι ή 4 κιλά πεπόνι ή 192 ρόγες σταφύλι…


Κι ένα σουβλάκι αντίστοιχα, ισοδυναμεί θερμιδικά με περίπου 6 ροδάκινα ή με 3 κιλά καρπούζι ή με 2,5 κιλά πεπόνι ή με 123 ρόγες σταφύλι...


Κι αφού είδαμε τις θερμιδικές ισορροπίες κάθε τροφής, πάμε να δούμε και τα extra οφέλη των φρούτων που δεν έχουν καθόλου λιπαρές ουσίες...


ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Αδυνάτισμα

Περιέχουν λιγότερες από 60 θερμίδες το ένα, και προφανώς μηδέν κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη ή νάτριο. Επιπλέον, περισσότερο από το 85% ενός ροδάκινου είναι νερό. Οι φυτικές ίνες, επίσης, συμβάλλουν στο να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, άρα και να τρώμε λιγότερο.


Ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα μόνο ροδάκινο έχει έως και 13% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε κάθε μέρα, ώστε να διατηρείται το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό.


Όραση

Υπάρχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο και δίνει στα ροδάκινα το όμορφο χρώμα τους. Όταν το τρώμε, το σώμα μας το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι το κλειδί για υγιή όραση.


Πέψη

Ένα μέτριο ροδάκινο μπορεί να μας δώσει από 6% έως και 9% των φυτικών ινών που χρειάζεται το σώμα μας κάθε μέρα. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να μας προστατεύσουν από προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.


(Με πληροφορίες από iatronet.gr)


ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Το καρπούζι προέρχεται από τη νότια Αφρική και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα πεπόνια, τα κολοκυθάκια, τις κολοκύθες και τα αγγούρια. Υπάρχουν 5 κοινές ποικιλίες καρπουζιού: με σπόρους, χωρίς σπόρους, μίνι, κίτρινο και πορτοκαλί.


Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό.


Η κατανάλωση καρπουζιού (ή και του χυμού του) μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της αποθεραπείας των καταπονημένων μυών.


Διατροφικά Στοιχεία

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7.6%). Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος είναι σχεδόν μηδενική και έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης του καρπουζιού κυμαίνεται από 72 ως 80, ο οποίος είναι υψηλός. Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου είναι ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα το συγκεκριμένο τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου μετά από την κατανάλωσή του. Ωστόσο, επειδή κάθε μερίδα καρπουζιού έχει σχετικά χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων (σε απόλυτους αριθμούς), η κατανάλωση του δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, αποτελεί όμως και μια καλή πηγή αρκετών άλλων βιταμινών και μετάλλων.

 Βιταμίνη C: Ένα αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Κάλιο: Το κάλιο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.

 Χαλκός: Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται άφθονο στα φυτικά τρόφιμα και συχνά λείπει από τη δυτική διατροφή.

 Βιταμίνη Β5: Η βιταμίνη Β5 γνωστή και ως παντοθενικό οξύ, βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα.

 Βιταμίνη Α: Το καρπούζι περιέχει β-καροτένιο, το οποίο μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α.


Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη και μπεταϊνη.


Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η κατανάλωση καρπουζιού ή του χυμού του έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.


Ελάττωση των μυϊκών πόνων μετά την άσκηση

Ο μυϊκός πόνος αποτελεί μια συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια της έντονης άσκησης. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι ο χυμός από καρπούζι είναι αποτελεσματικός στη μείωση των μυϊκών βλαβών μετά από άσκηση.


Βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας

Αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σκληρότητας και του πάχους των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Η κιτρουλλίνη που περιέχει το καρπούζι, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του οξειδίου του αζώτου στον οργανισμό. Το οξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα που υπάρχουν στο καρπούζι (π.χ. βιταμίνες Α, Β6, C, μαγνήσιο, κάλιο) δρουν ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς.


Πρόληψη άσθματος

Ο κίνδυνος για την εμφάνιση άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.


Καρκίνος

Ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η λήψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί

με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες καθώς και καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, η κουκουρμπιτακίνη Ε που περιέχει το καρπούζι έχει την ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων.


Πέψη και δυσκοιλιότητα

Το καρπούζι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό και ίνες, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγει την κανονικότητα στις κενώσεις του εντέρου.


Φλεγμονή και Οξειδωτικό Στρες

Η χολίνη που περιέχεται στο καρπούζι είναι μια πολύ σημαντική θρεπτική ουσία. Βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό στον ύπνο, στην κίνηση των μυών, στη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη συμμετέχει επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθάει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.


Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου Alzheimer.


Δέρμα

Το καρπούζι είναι ιδανικό για την υγεία του δέρματος γιατί περιέχει β-καροτένιο (προ-βιταμίνη Α), μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, το οποίο διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή και τη συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του δέρματος και των μαλλιών. Επιπλέον, το καρπούζι συμβάλλει στη γενική ενυδάτωση, που είναι ζωτικής σημασίας για την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών.


(Με πληροφορίες από την ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ)



ΠΕΠΟΝΙ


Ζωηρόχρωμο και γλυκό, το πεπόνι δεν περιέχει λιπαρά, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σας βοηθούν να νοιώθετε και να φαίνεστε καλά.


Το πεπόνι έχει μια υγιή ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και νερού.


Ποιος θα φανταζόταν ότι κάτι τόσο γλυκό θα είχε τόσο λίγες θερμίδες; Ένα μεσαίου μεγέθους πεπόνι περιέχει μόλις 100 θερμίδες!


Πλούσιο σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεα-ξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, προστατεύει από διάφορες ασθένειες.


Τα πεπόνια προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από τη νότια Ασία. Φαίνεται ότι ήρθαν από το Ιράν και εξαπλώθηκαν στην Αίγυπτο όπου αναφορές τους εμφανίζονται από το 2400 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τα έκαναν γνωστά στη Μεσόγειο, ενώ ο Κολόμβος τα έφερε στην Αμερική το 1492. Από εκεί ταξίδεψαν και καλλιεργήθηκαν στην Ιταλία γύρω στα 1700, στο χωριό Cantalupo που ήταν παπική έδρα και από το οποίο πήραν και το όνομά τους (cantaloupe). Τα πεπόνια θεωρούνται είδος πολυτελείας και συνήθως προσφέρονται ως δώρο στην Ιαπωνία.


Eίναι καλό για τα μαλλιά σας

Οι ισχυρές βιταμίνες A και C που περιέχει, είναι απαραίτητες για γερά, λαμπερά και υγιή μαλλιά και μόνο μία μερίδα περιέχει το 100% των συνιστώμενων ημερήσιων τιμών και των δύο στοιχείων. Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, μια ένωση που κρατά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου, που παρέχει δομή στο δέρμα και στα μαλλιά.


Προστασία του δέρματος

Ίσως η αγαπημένη σας ενυδατική κρέμα προσώπου να περιέχει ως συστατικό τη "σταθεροποιημένη ρετινόλη", δηλαδή τη βιταμίνη Α. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ηλιακή βλάβη του δέρματος και συμβάλλει στην επιδιόρθωση, την ενυδάτωση και τη σταθεροποίηση της παραγωγής κολλαγόνου του δέρματος. Συνδυάστε το πεπόνι σε μια σαλάτα με ελαιόλαδο, σαν σνακ με μια χούφτα αμύγδαλα ή με ένα κομμάτι καπνιστού σολομού για καλύτερη απορρόφηση της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α.


Σας ενυδατώνει

Δεν είναι μόνο ένα αναζωογονητικό επιδόρπιο με λίγες θερμίδες, αλλά η περιεκτικότητά του σε υψηλές ποσότητες νερού σας βοηθά να ενυδατωθείτε, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες ή μετά από έντονη προπόνηση. Το πεπόνι είναι υψηλό σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνουμε όταν ιδρώνουμε, έτσι ως σνακ μετά την προπόνηση βοηθά το σώμα να ανακάμψει και μειώνει την πιθανότητα για μυϊκές κράμπες και κόπωση.


Βελτιώνει την υγεία των ματιών

Τα αντιοξειδωτικά όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη που βρίσκονται στο πεπόνι έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν το μάτι και καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες στον αμφιβληστροειδή. Ως πρόσθετο όφελος, η βιταμίνη C που βρίσκεται επίσης στο πεπόνι, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.


Καρδιακή προστασία

Οι ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην

μείωση της LDL, της κακής χοληστερόλης. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το σχηματισμό πετρών στα νεφρά και να προστατεύσει από την απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας.


Βοηθά στην πέψη

Περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται για την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.


Έλεγχος της πείνας

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως το πεπόνι είναι χορταστικά, μας βοηθούν να ελέγξουμε την πείνα και το βάρος μας. Η γλυκύτητα του πεπονιού, που περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, μπορεί να ξεγελάσει την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, ειδικά μετά από ένα γεύμα.


Πώς να επιλέξετε ένα καλό πεπόνι

Μυρίστε το άκρο του κοτσανιού του, το άρωμα του πεπονιού είναι η καλύτερη ένδειξη ωριμότητας, αν και το άρωμα θα έχει μειωθεί εάν το πεπόνι έχει μπει στο ψυγείο. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα και να είναι βαρύ για το μέγεθός του. Πιέστε το απαλά: δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά σημεία στη σάρκα του αλλά μην προτιμήσετε και όσα είναι πάρα πολύ σκληρά γιατί είναι ένδειξη ότι είναι άγουρα. Το πεπόνι δεν ωριμάζει άλλο αφού κοπεί. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη εποχή τους είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.


(Με πληροφορίες από itrofi.gr)


ΣΤΑΦΥΛΙ


Το σταφύλι (grape) είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγχρόνως είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (Κ), και σίδηρο (Fe).


Η καταγωγή του σταφυλιού

Για το σταφύλι, υπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στα συμπόσια των αρχαίων. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρονται τρία πρόσωπα με το όνομα Στάφυλος. Η επικρατέστερη σχετικά με το όνομα των σταφυλιών αναφέρεται στον Στάφυλο, που ήταν βοσκός του βασιλιά Οινέα. Κάθε σούρουπο, όταν οδηγούσε τα κοπάδια πίσω στο υποστατικό του αφεντικού του, πρόσεξε ότι μια γίδα καθυστερούσε, ενώ συγχρόνως έκανε τρέλες. Την παρακολούθησε μια μέρα και είδε ότι το ζώο έτρωγε κάποιους καρπούς που ο ίδιος δεν είχε ξαναδεί. Ο Στάφυλος διηγήθηκε το περιστατικό στον Οινέα και αυτός του υπέδειξε να στύψει τους καρπούς αυτούς και να πάρει τον χυμό τους. Παρασκεύασε έτσι ένα ποτό που ονομάσθηκε οίνος (κρασί) από το όνομα του βασιλιά, ενώ οι καρποί αυτοί ονομάσθηκαν σταφύλια (σταφυλαί) από το όνομα του Σταφύλου.


Πλήρης τροφή – 3 θερμίδες ανά ρόγα

Το σταφύλι αποτελεί μια πλήρη τροφή ισοδύναμη με το μητρικό γάλα, αλλά βέβαια μόνο για την περίοδο που ωριμάζει. Τα 100 γρ. σταφυλιού αποδίδουν 60 kcal.

Από τα 16 στοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 πιο βασικά περιέχονται στα σταφύλια . Επίσης το σταφύλι λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.


Αντικαρκινικές ιδιότητες

Επιπρόσθετα, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που αναδεικνύουν την προστατευτική δράση του σταφυλιού και των παραγωγών του ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών της ομάδας των φλαβονοειδών που περιέχουν και φαίνεται να συντελούν στη πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος).


Καρδιά

Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή τα οποία βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και επιταχύνουν τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.


Πέψη

Το σταφύλι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών που συντελούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.


Αντιγήρανση

Επίσης, το σταφύλι κατέχει ξεχωριστή θέση και στην κοσμετολογία, οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και κατατάσσοντας το σταφύλι ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά συστατικά ενάντια στη γήρανση.


Καταπολεμά και την κυτταρίτιδα!

Παράλληλα, λόγω των αποτοξινωτικών του ιδιοτήτων δίνει λάμψη στο δέρμα και βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Μεγάλο ποσοστό της ενοχλητικής κυτταρίτιδας οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Το σταφύλι θα εντοπίσει τα σημεία της κατακράτησης και θα αποβάλει υγρά και άλατα λειαίνοντας τα "προβληματικά" σημεία.


Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τους πόνους στα γόνατα

Μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, έρχεται να συσχετίσει την τακτική κατανάλωση σταφυλιών με ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και βελτίωση της ελαστικότητας των αρθρώσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά μια «δίαιτα σταφυλιών», είχαν σημαντική μείωση του πόνου. Η ευεργετική αυτή επίδραση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες.


Παχαίνουν τα σταφύλια;

Η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως. Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.


Θα πρέπει να γίνει σαφές πως, όπως και για όλα τα άλλα καλοκαιρινά φρούτα, ότι μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος μας μόνο αν τα υπερκαταναλώσουμε.


Χρήσιμα tips

Συνιστάται το σταφύλι να καταναλώνεται με τη φλούδα και τα κουκούτσια για να προσλαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

Επιλέξτε σταφύλια που έχουν ρώγες σφιχτές , αλλά ώριμες. (δεν θα ωριμάσουν περαιτέρω μετά). Για να δείτε πόσο ώριμο είναι, σηκώστε ένα τσαμπί και τινάξτε το ελαφρά. Οι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Αν πέφτουν, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή είναι πολύ ώριμο.


(Με πληροφορίες από medlabnews.gr)


Επιμένετε ακόμη να την βγάλετε με σουβλάκια και σάντουιτς στις διακοπές σας;




Comments


bottom of page