top of page

5+1 νόστιμοι τρόποι να απολαύσεις το...ξερό ψωμί!

Τι έχουμε πει; Δεν πετάμε φαγητό! Κρατάμε μικρό καλάθι στα ΟΚ!, δεν κάνουμε υπερβολές στις αγορές μας και κυρίως αξιοποιούμε δημιουργικά ό,τι απέμεινε στο ράφι ή στο ντουλάπι ή στην...ψωμιέρα!



1. Κάνε το ψωμί σου...παξιμάδι

Γρήγορες οι διαδικασίες: κόβουμε το ψωμί σε μέτριες φέτες (ή το ψωμί τόστ που έχει ξεραθεί) το βάζουμε στον φούρνο στους 70°C για 40 λεπτά και τσακ-μπαμ, έχουμε έτοιμα παξιμαδάκια σπιτικά!


2. Μπρουσκέτα για τις απρόσμενες επισκέψεις

Τις μέτριες φέτες που κόψαμε πριν, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο -και μυρωδικά εάν μας αρέσουν- λίγο σκόρδο και μπαχαρικά και τις ψήνουμε στο γκριλ για 2-3 λεπτά. Λίγη ντομάτα, λίγο τυρί, ρίγανη για τους μερακλήδες, μας κάνουν νόστιμες μπρουσκέτες στο λεπτό!


3. 10 λεπτά για Ιταλία

Αντί για ζύμη, απλώνουμε φέτες ψωμιού μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και διαλέγουμε ό,τι μας αρέσει και για την πίτσα: σάλτσα ντομάτας, τυρί, πιπεριές, μπέικον ή γαλοπούλα και η λίστα είναι ατελείωτη! Ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά και είμαστε all set :-)


4. Τοστ αλά γαλλικά

Αυγόφετες για πρωινό (για να εντυπωσιάσεις την παρέα που έμεινε χθες βράδυ σπίτι σου 😉)


Θα χρειαστείς:

6 φέτες ψωμί (το ξερό, ξέρεις τώρα πια )

2 αυγά

60 ml γάλα

1 κ.γ. ζάχαρη με βανίλια

25 γρ. βούτυρο

1 κ.γ. ηλιέλαιο

ζάχαρη άχνη


Αφού σιγουρευτείς ότι τα έχεις όλα, ξεκινάμε! Σε ένα μπολ βαθύ χτύπα τα αυγά με το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Βούτα τις φέτες ψωμί στο μείγμα μέχρι να μουλιάσουν. Παράλληλα, σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι, σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε λιγάκι να κάψει και ρίχνουμε δυο-δυο τις φέτες μέχρι να χρυσίσουν, για 1 λεπτό περίπου την κάθε μεριά. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και Oh là là!


5. Φτου-φτου, σκόρδα!

Για το σκορδόψωμο, θα χρειαστείς:

Ψωμί κομμένο σε χοντρές φέτες (φρέσκο ή μπαγιάτικο)

5 σκελίδες σκόρδου

100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

5 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

1 κ.σ. μαϊντανό

ρίγανη


Βράζουμε τα σκόρδα ολόκληρα για 10 με 15 λεπτά και έπειτα, αφού τα καθαρίσουμε, τα λιώνουμε με πιρούνι μέσα σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον προσθέτουμε με τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε. Αλείφουμε τις φέτες μας και τις ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200°C για 10 λεπτά (= μέχρι να ροδίσουν).


+1 Κάν’το σαν φρέσκο

3 βήματα για να επαναφέρεις μαγικά το μπαγιάτικο ψωμί σε φρέσκο:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C

2. Το βάφτισμα του πυρός… ή μάλλον του ύδατος: βρέχουμε καλά το ψωμί

3. Ψήνουμε το ψωμάκι σε σχάρα μέσα στον φούρνο από 5 μέχρι 15 λεπτά

Και… Voilà!



Υ.Γ. οι σπουδαίοι μάγοι δεν αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Οι σπουδαιότεροι, όμως, τα φωνάζουν δυνατά! Η μαγεία (ή φυσική, όπως θες πες το) βρίσκεται στους υδρατμούς που δημιουργεί το νερό όταν θερμαίνεται στον φούρνο με το ψωμί, ενυδατώνοντας το φρατζολάκι από μέσα!






Comments


bottom of page