top of page

Απάκι Κρήτης: Το Ελληνικό αλλαντικό που πάει με όλα

Η Κρήτη, η μεγαλύτερη και ίσως πιο δημοφιλής από τα ελληνικά νησιά, φημίζεται για τον πλούτο της σε παραδοσιακά τρόφιμα και λαχανικά. Μεταξύ των πολλών γαστρονομικών θησαυρών που κρύβει αυτό το νησί, το Απάκι Κρήτης ξεχωρίζει ως ένα από τα διαμάντια της Κρητικής κουζίνας. Αυτό το ελληνικό αλλαντικό προσφέρει γεύση, ποιότητα και ποικιλία σε κάθε γεύμα.


Το Απάκι είναι ένα παραδοσιακό Κρητικό αλλαντικό που παρασκευάζεται από κρέας χοίρου ή αγριογούρουνου. Η παραγωγή του συνδυάζει την τέχνη των αρχαίων μεθόδων με σύγχρονες τεχνολογίες για τη δημιουργία ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας.


Ιστορία και Τρόπος Παραγωγής

Η ιστορία του Απακιού ξεκινά αιώνες πριν, καθώς οι κάτοικοι της Κρήτης πάντα αξιοποιούσαν το κρέας από τους τοπικούς χοίρους και αγριόχοιρους. Η διαδικασία παραγωγής συνήθως περιλαμβάνει τον αργό ψήσιμο του κρέατος σε ξυλόφουρνο, προσθήκη αλατιού, πιπέριου και άλλων μυρωδικών, καθώς και την ωρίμανση του για αρκετό χρονικό διάστημα.


Το μπαλαντέρ της Κρητικής κουζίνας

Το Απάκι Κρήτης είναι ένα αλλαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Συνήθως κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται ως ορεκτικό ή συνοδεία στο τσίπουρο ή τη ρακή. Είναι εξαιρετικό και σαν πρωινό, σε σάντουιτς, ή ακόμη και στο τηγάνι ως μέρος ενός κυρίως πιάτου.

Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές με το Απάκι είναι τα τηγανητά αυγά με στάκα και Απάκι, όπου το λεπτοκομμένο Απάκι σερβίρεται με τηγανητά αυγά και μια παραδοσιακή, ξινή κρέμα γάλακτος.


Η συντήρησή του

Η συντήρηση του Απακιού είναι εύκολη και δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές για να το απολαύσετε στο έπακρο και να το διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση για καιρό:

1. Αποθηκεύστε το Απάκι στο ψυγείο, σε σακούλα τροφίμων σφραγισμένη αεροστεγώς.

2. Πριν τη χρήση, αφαιρέστε το Απάκι από το ψυγείο και αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, για να αναδειχθούν καλύτερα οι γεύσεις

3. Κόψτε το Απάκι σε λεπτές φέτες, για να απολαύσετε τη γεύση του στο έπακρο


Το Απάκι Κρήτης αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής παράδοσης και γαστρονομίας. Με την εξαιρετική του γεύση και την πολυλειτουργικότητά του, είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.


bottom of page