top of page

3ήμερο των Φώτων: οι 3 εύκολες συνταγές που πρέπει να φτιάξεις οπωσδήποτε

Δες πώς φτιάχνουμε φαλάφελ, σνίτσελ και δροσερό μπισκοτογλυκό




5 Ιανουαρίου (παραμονή των Φώτων), τα παιδιά βγαίνουν για κάλαντα και η μέρα θεωρείται ημέρα νηστείας.


Φτιάξε πεντανόστιμα φαλάφελ που κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμα.


Υλικά:

  • 1 κούπα ρεβίθια (μούσκεψέ τα από την προηγούμενη)

  • μισή κούπα μαϊντανό και κόλιανδρο (μισό-μισό)

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

  • 2 κ.γ. κύμινο

  • 1 κ.γ. πάπρικα

  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι

  • 4 κ.σ. αλεύρι

  • αλάτι, πιπέρι

  • λάδι για το τηγάνισμα (ιδανικά ηλιέλαιο)


Εκτέλεση:

  • Αφού στραγγίσεις τα ρεβίθια, τοποθέτησε τα σε ένα μπλέντερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Πολτοποίησε τα υλικά μέχρι να έχεις ένα σχετικά συμπαγές μείγμα.

  • Τοποθέτησε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30′ για να κρυώσει και να μπορείς να το δουλέψεις πιο εύκολα μετέπειτα.

  • Προσπάθησε να πλάσεις μικρά φαλάφελ σε σχήμα μπάλας και μετά πίεσέ τα ώστε να είναι πιο επίπεδα. Αν σου διαλύονται σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσεις περισσότερο αλεύρι.

  • Τοποθέτησε τα σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ρίξε λάδι στο τηγάνι σου (περίπου 1 εκατοστό ύψος). Ζέστανε το σε χαμηλή ή μέτρια φωτιά.

  • Ρίξε τα φαλάφελ σου στο λάδι και τηγάνισε από κάθε πλευρά για 3′ ή 4′ ώσπου να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.

Η συνέχεια δική σου! Απόλαυσέ τα μέσα σε αραβική πίτα ή βούτηξέ τα σε κόκκινη σάλτσα!


6 Ιανουαρίου (ανήμερα των Φώτων, Θεοφάνια), θα φάμε ένα υπέροχο σνίτσελ.


Υλικά:

  • 4-5 σνίτσελ

  • 2 αυγά

  • λίγο αλεύρι

  • λίγη τριμμένη φρυγανιά

  • λάδι για το τηγάνισμα

  • αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

  • Πλένουμε πολύ καλά τα φιλέτα του σνίτσελ. Μπορούμε να επιλέξουμε χοιρινά ή μοσχαρίσια για τους πιο παραδοσιακούς ή και κοτόπουλου για πιο ελαφριά. Τα στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας και ύστερα τα αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.

  • Βάζουμε στον πάγκο με τη σειρά ένα ρηχό πιάτο με αλεύρι- μεγάλο κατά προτίμηση, ένα μπολ με τα 2 αυγά και από δίπλα ένα πιάτο με τριμμένη φρυγανιά. Η σειρά που τα βάζουμε θα πρέπει να καταλήγει με το πιάτο της φρυγανιάς κοντά στο τηγάνι. Φρόντισε να έχεις χτυπήσει πολύ καλά τα αυγά για να αφρατέψουν και να σου φτάσουν για όλα τα σνίτσελ. Στο μεταξύ, βάλε λάδι στη φωτιά και περίμενε να κάψει.

  • Ήρθε η ώρα για το τηγάνισμα. Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια σνίτσελ και τα περνάμε πρώτα από το αλεύρι, έπειτα από το αυγό και τέλος από την φρυγανιά. Μπόλικη φρυγανιά!

  • Βγάζουμε τα σνίτσελ από το τηγάνι σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Συνόδευσέ τα με λαχανικά ή λαχταριστούς υδατάνθρακες, όπως ο πουρές πατάτας.




7 Ιανουαρίου (ανήμερα του Αγίου Ιωάννη), τι θα έλεγες για ένα γλυκάκι; Δροσερό μπισκοτογλυκό με 4 υλικά!


Υλικά:

  • 660 ml γάλα

  • 1 φακελάκι κρέμα σοκολάτας σε σκόνη

  • 18 σοκολατένια μπισκότα

  • 250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

  • σοκολατένια κουφέτα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

  • Αναμειγνύουμε το γάλα με την κρέμα σοκολάτας σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. (ώστε να μην αρπάξει το γάλα)

  • Προσθέτουμε προαιρετικά 45 γρ. ζάχαρη για επιπλέον γλυκύτητα εάν θέλουμε. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν έχουμε ένα πλούσιο και ομοιογενές μείγμα.

  • Ετοιμάζουμε τη βάση του γλυκού βουτώντας σοκολατένια μπισκότα σε γάλα. Τα στρώνουμε σε αντικολλητικό ταψί. Έπειτα, ρίχνουμε από πάνω μια μικρή ποσότητα από την κρέμα σοκολάτας. Με τα χέρια ανακινούμε το σκεύος ώστε να απλωθεί καλά η κρέμα στο ταψί.

  • Συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγη κρέμα ακόμα. Σε αυτή τη φάση θέλουμε να ρίξουμε περίπου τα 3/4 της κρέμας. Ανακινούμε ξανά να απλωθεί καλά η κρέμα. Βουτάμε τα υπόλοιπα μπισκότα στο γάλα και τα απλώνουμε πάνω από την κρέμα ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Επικαλύπτουμε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας.

  • Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί με το μίξερ χειρός. Επικαλύπτουμε τη σοκολάτα με τη σαντιγί που μόλις φτιάξαμε. Την απλώνουμε με τη μαρίζ μέχρι να ισιώσει απόλυτα.

  • Γαρνίρουμε (προαιρετικά) με τα σοκολατένια κουφέτα ή άλλη διακόσμηση της επιλογής μας όπως τριμμένο μπισκότο, σοκολατένια τρούφα. Βάζουμε το σοκολατένιο γλυκό στο ψυγείο για 5-6 ώρες πριν σερβίρουμε.















bottom of page