top of page

3 ασφαλείς διαδρομές για να κάνεις ποδήλατο στην Αθήνα

Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι, σε κάποια ήσυχη γειτονιά, το κοντινό πάρκο, ένα μεγάλο πάρκιν όταν είναι εκτός λειτουργίας ή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα μεγάλα Αθηναϊκά πάρκα. Εκεί μπορεί κανείς να χαρεί οικογενειακώς το ποδήλατό του με ασφάλεια… Για μερικές βόλτες, αρκετά πήγαιν’ έλα και διαρκείς στάσεις για να δώσουμε προτεραιότητα στα παιδάκια που τρέχουν.

Υπάρχει όμως κάποιος μεγάλος ποδηλατόδρομος στην Αθήνα όπου μπορούμε να ευχαριστηθούμε με ασφάλεια μια μεγάλη διαδρομή; Υπάρχουν διαδρομές που δεν θα περνούν «ξυστά» σαν σίφουνες αυτοκίνητα και μηχανάκια;

Το oneman καταγράφει τρεις μεγάλους και «χορταστικούς» ποδηλατόδρομους που επιτέλους ένας ποδηλάτης μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς να παίζει την ζωή του κορώνα – γράμματα…

Από τα Νότια Προάστια μέχρι το πιο βόρειο σημείο της πόλης, οι εντυπωσιακές διαδρομές για όσους αγαπούν να έχουν το πόδι στο πετάλι.

Προς το παρόν, ένας επιβάτης μπορεί να ακολουθήσει αποκομμένες μόνο διαδρομές για να κινηθεί με ασφάλεια. Πρόκειται είτε για ποδηλατόδρομους ή για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που συνδυάζονται με τοποθεσίες φιλικές στο ποδήλατο.


Κατηφορίζοντας από το Γκάζι στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πριν από μια πενταετία, έλαμψαν τα μάτια κάθε Αθηναίου ποδηλάτη, που βρέθηκε να κατηφορίζει με ασφάλεια από το κέντρο μέχρι το Φάληρο, κάνοντας πετάλι μέσα σε γειτονιές και πάνω σε γέφυρες, χωρίς να ανησυχούν για τα αυτοκίνητα. Ήταν ο πρώτος τόσο μεγάλος ποδηλατόδρομος αλλά εάν δεν είσαι φαν του είδους πιθανότατα διαφεύγει της προσοχής σου.

Ξεκινάει από τη γέφυρα Πουλοπούλου, απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», περνάει μέσα από τα Πετράλωνα, τον Ταύρο και την Καλλιθέα για να καταλήξει στις Τζιτζιφιές και στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που αναμφίβολα αποτελεί έναν αυθύπαρκτο μικρό παράδεισο για τους δικυκλιστές. Η διαδρομή εκτείνεται σε 7 χλμ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αμιγώς για ποδήλατα.


Στην ομορφότερη διαδρομή του κέντρου

Μπορείς να κάνεις μια χορταστική βόλτα πάνω στο ποδήλατο, περνώντας από όλα τα σημεία-κοσμήματα που έχει στη βιτρίνα της η πόλη μας, γοητεύοντας τους τουρίστες.

Η διαδρομή ξεκινάει από τον Εθνικό Κήπο και τη Βασιλίσσης Όλγας, συνεχίζει στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας για να στρίψει, ως γνωστόν, στην πορτοκαλί λωρίδα της Πανεπιστημίου, έπειτα Αθηνάς, δεξιά στην Ερμού ώστε να φτάσουμε στην περιοχή του Θησείου, όπου αναλαμβάνει φυσικά η Διονυσίου Αρεοπαγίτου: ο πλέον εμβληματικός πεζόδρομος της πρωτεύουσας, μαζί με την Αποστόλου Παύλου. Ό,τι πρέπει για μια κυριακάτικη ανάσα.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής ανέρχεται στα 6,8 χλμ, αλλά μπορείτε να προσθέσετε μερικά ακόμη, μπαίνοντας στο Εμπορικό Τρίγωνο και στου Ψυρρή.


Από την Κηφισιά μέχρι την Εκάλη με ποδήλατο

Λίγοι γνωρίζουν ότι τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο στα προάστια της Αθήνας διαθέτει η Κηφισιά: 13,2 χλμ. απρόσκοπτης διαδρομής, η οποία οδηγεί στην Εκάλη, μέσω της οδού Ρόδων. Γι’ αυτό και η μία άκρη του «Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλάτου», όπως είχε ανακοινωθεί το 2019 από την Περιφέρεια Αττικής και πρόσφατα επικαιροποιήθηκε, αναφέρει την Κηφισιά, που στόχος είναι να ενωθεί με το Γκάζι και κατ’ επέκταση με το Φάληρο.

bottom of page